Bijkomende gevolgen van mantelzorg: Wanneer is het tijd?

Om als mantelzorgveteraan mee te mogen schrijven aan kennisblogs zoals ook deze in de serie “Bijkomende gevolgen van mantelzorg” is voor mij persoonlijk zeer waardevol. Het geeft mij na al mijn jaren van mantelzorgen een doel om het voor mantelzorgers van nu en in de toekomst allemaal beter geregeld te krijgen.  Ze verdienen die erkenning, waardering en ondersteuning vanuit de samenleving!

Of je nu voor een ouder, partner, kind of vriend zorgt; mantelzorg is een waardevolle maar ook uitdagende zorgtaak die je er vaak niet zomaar even bij kan doen. Jij bent de stille kracht achter het welzijn van je dierbare, op jouw inzet en kracht leunt zo onderhand het hele zorgsysteem. Mantelzorgen is vaak van langere duur en met de tijd kan de zorgvraag steeds meer en intensiever worden.  Daarom is het echt belangrijk dat je je eigen grenzen bewaakt en op tijd om ondersteuning vraagt.

Wanneer is het tijd voor verschillende ondersteuningsdiensten?

Wanneer en waar trek je als mantelzorger aan de bel als het zorgen je soms te veel wordt? Dat dit best lastig kan zijn besef ik mij maar al te goed. Uit eigen ervaring weet ik dat je vaak te lang wacht om daar actie op te ondernemen. Herken jij signalen als oververmoeidheid, stress, balanceren tussen werk en zorg, gebrek aan tijd voor zelfzorg, sociaal isolement? Dan moet je voor jezelf hulp in gaan schakelen, probeer dit alsjeblieft voor te zijn!

Door tijdig gebruik te maken van ondersteuningsdiensten kun je als mantelzorger de zorgtaak beter volhouden en je eigen gezondheid en welzijn beschermen.

Er zijn verschillende soorten ondersteuningsdiensten beschikbaar voor mantelzorgers 

Respijtzorg: tijdelijke zorg voor je dierbare, zodat jij als mantelzorger een pauze kan nemen. Dit kan thuis plaatsvinden of in een gespecialiseerde instelling.

Dagopvang: Je dierbare kan overdag naar een dagopvangcentrum, wat jou als mantelzorger overdag vrijmaakt.

Huishoudelijke hulp: Hulp bij schoonmaken en andere huishoudelijke taken.

Thuiszorgorganisaties: Organisaties die verschillende vormen van thuiszorg en ondersteuning aanbieden, zoals verpleging en verzorging.

Begeleiding en dagbesteding: Activiteiten en programma’s die je dierbare overdag bezighouden en stimuleren, wat ook zorgt voor sociaal contact en structuur.

Vrijwilligersdiensten: Vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen met vervoer, boodschappen, of gezelschap bieden aan je dierbare.

Technologische ondersteuning: Gebruik van technologie zoals alarmeringssystemen, medicijndispensers en zorgapps die het zorgen makkelijker kunnen maken.

Mantelzorgconsulenten: Professionele adviseurs die helpen met praktische en emotionele ondersteuning, en informatie geven over beschikbare diensten.

**Het is belangrijk om lokale opties te verkennen aangezien de beschikbaarheid van deze diensten kan variëren per regio. Je huisarts, gemeentelijke zorgloketten (WMO) en welzijnsorganisaties kunnen helpen bij het vinden van de juiste ondersteuningsdiensten. Hierbij moet ik bekennen dat het vinden van juiste informatie nog een hele zoektocht kan zijn op de websites van gemeenten.

Ik kan het dan ook niet nalaten om iedere mantelzorger het community platform van Mantelzorgelijk aan te raden!

Het online-platform van Mantelzorgelijk biedt ervaringsverhalen, informatiepagina’s, nieuws, tips en afgeschermd lotgenotencontact met een eigen forum. Wij begrijpen als ervaringsdeskundigen de enorme uitdagingen waar mantelzorgers dagelijks mee te maken hebben. Wij geloven dat, ongeacht voor wie je zorgt, juiste informatie en steun van grote waarde zijn in de zorg voor een dierbare.

Onze informatiepagina’s bieden alle informatie rond het mantelzorgen in 11 verschillende geschreven en gesproken talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks, Arabisch, Farsi, Oekraïens, Pools en Russisch). Denk hierbij aan de mogelijkheden tot respijtzorg, informatie rond de ondersteuning vanuit de gemeente, de indicaties en andere regelingen. Zo zorgen we ervoor dat ook mantelzorgers van verschillende achtergronden toegang hebben tot de juiste ondersteuning en informatie.

Daarnaast biedt Mantelzorgelijk, als enige in Nederland, online lotgenotencontact. Lotgenotencontact is bewezen effectief. Lotgenoten helpen en steunen elkaar. Zeker voor de werkende mantelzorger is dit een uitkomst omdat zij vaak niet in de gelegenheid zijn om lotgenoten te ontmoeten bij fysieke bijeenkomsten. Deze emotionele ondersteuning is zeer belangrijk voor mantelzorgers om de uitdagingen die komen kijken bij de zorg voor een naaste goed aan te kunnen.

Laten we met elkaar ervoor zorgen dat deze waardevolle informatiebron zoveel mogelijk mantelzorgers in ons land gaat bereiken, laten we dit als onze verantwoording voelen in de huidige participatie maatschappij!

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top