Bijkomende gevolgen van mantelzorg: Verlies van tijd voor zelfzorg

In de schaduw van de zorgvrager bevinden zich de stille helden van onze samenleving: de mantelzorgers. Dit zijn de mensen die hun eigen leven min of meer opzij zetten om voor een dierbare te zorgen. Het is een nobele taak, maar eventuele gevolgen kunnen niet uitblijven als je intensief zorgt voor een dierbare. De reden dat we dit soort series schrijven, hier zetten wij ze in de schijnwerpers!

Mantelzorgers zijn de onzichtbare ruggengraat van de zorgsector, maar hun eigen welzijn komt vaak in het gedrang. Zelfzorg wordt een zeldzaam goed, en de balans tussen zorg voor anderen en zorg voor zichzelf raakt steeds meer verstoord. Hoe komt het dat deze toegewijde individuen zichzelf wegcijferen? En wat zijn de gevolgen van het verliezen van tijd voor zelfzorg?

In dit blog zal ik proberen niet alleen de uitdagingen die komen kijken bij deze rol, maar ook de mogelijke oplossingen die beschikbaar zijn te weergeven. Dit om te voorkomen dat mantelzorgers tijd gaan verliezen. Verlies van tijd voor zelfzorg… Dat moeten we niet willen: zelfzorg is geen luxe, het is noodzaak om de zorg voor hun dierbaren vol te kunnen houden.

Tijdverlies voor lichaamsbeweging

Mantelzorg kan veel tijd in beslag nemen, waardoor er minder ruimte is voor persoonlijke activiteiten zoals sporten. Het is essentieel om mantelzorgers te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld “bedrijfsfitness-abonnementen” aanbieden, waarmee mantelzorgers met korting naar de sportschool kunnen gaan. Ook gemeenten kunnen overwegen om dit aan hun mantelzorgers aan te bieden.

Tijdverlies voor een gezond en regelmatig eetpatroon

Mantelzorgers die hun taken combineren met een betaalde baan, hebben vaak weinig energie over om uitgebreid te koken. Een gezonde avondmaaltijd kan dan nog wel eens worden overgeslagen. Initiatieven zoals maaltijdservicediensten kunnen helpen. Denk aan Stichting Thuisgekookt, waar thuiskoks maaltijden bereiden voor mensen in hun omgeving.

Ook lokale ondernemers kunnen bijdragen door gezonde en verse gerechten aan te bieden tegen gereduceerde prijzen. Mijn favoriete visboer bijvoorbeeld; verse seniorenmaaltijden tegen redelijke prijzen. Alles vers, thuis een kwartiertje in de oven en je kan aan tafel. Scheelt enorm!

Tijdverlies voor slaap

Vaak horen mantelzorgers de opmerking als “jij bent altijd moe” Maar men beseft zich vaak niet dat mantelzorg ook in de nachten door kan gaan, een ononderbroken nacht zal menig mantelzorger niet meer kennen. De zorgvraag kent geen kloktijden en dat dit slopend is laat zich raden. De volgende dag moet je er als mantelzorger wel weer staan..

Mantelzorgers kunnen overwegen gebruik te gaan maken van een persoonsalarmering of een babyfoon zodat ze alleen wakker worden wanneer het echt nodig is. Zorgorganisaties kunnen hen informeren over deze mogelijkheden en waar ze moeten zijn om dit aan te vragen. Zorgverzekeraars zouden hen tegemoet kunnen komen door een vergoeding te overwegen voor de aanschaf van kostbare hulpmiddelen.

Verlies van tijd voor uiterlijke verzorging

Zelfzorg is niet alleen voldoende rust en ontspanning, maar ook aandacht voor eigen uiterlijk. Door dagelijks tijd te besteden aan het uiterlijk, zoals het haar en of de nagels te verzorgen, favoriete kleding dragen, kan de mantelzorger zijn/haar zelfvertrouwen en zelfwaardering vergroten. Daardoor gaan zij zich ook van binnen beter voelen wat vervolgens weer een positieve uitwerking geeft op het algemeen welzijn.

Hun eigen sociaal netwerk kan hen hierop wijzen, en nog beter: zij kunnen aanbieden om de zorg eens voor een paar uurtjes over te nemen zodat de mantelzorger zichzelf kan laten verwennen bij de kapper, nagelstyliste of welke vorm van ontspanning dan ook. Ook dit is een vorm van respijtzorg!

Mantelzorgers spelen een essentiële rol, maar ze moeten ook voor zichzelf zorgen om hun taken vol te kunnen houden. Een goede informatievoorziening en ondersteuning zijn daarin van vitaal belang. Niemand is uiteindelijk gebaat bij een overbelaste mantelzorger…

Hopelijk begrijpen gemeenten nu beter waarom dit zo belangrijk is. En u weet dat u daarvoor op uw beurt terecht kunt bij Stichting Mantelzorgelijk: alle mantelzorginformatie in maar liefst 11 talen!

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top