Het beste zorgidee – de slimme verliezers

De winnaar van het beste zorgidee 2016 is de Yoho-app. Jongeren die moeilijk aan een bijbaan komen worden gekoppeld aan zorgbehoevende ouderen. Super slim! Uit de wedstrijd met ongeveer 400 inzendingen kwamen absoluut nog meer goede ideeën. Zoals, de omgedraaide rolstoel (bij dementie), de Hyper-alarm detector (bij diabetes), een verzorgingshuis gerund door studenten en de winnaar van vorig jaar wilde ik ook graag nog noemen het thuiskomertje (bij dementie).

Omgedraaide stoel

Hanneke bedacht de omgedraaide rolstoel. Als mantelzorger voor haar man die lijdt aan Alzheimer gaat ze vaak wandelen. Sinds hij niet meer goed te been is gaat hij mee in de rolstoel. Ze merkte echter dat het een angstige ervaring werd voor hem, terwijl wandelen een van hun grootste hobby’s is. Ze bedacht een oplossing gebaseerd op drie omgangsregels.

  1. Altijd de persoon van voren te benaderen,
  2. oogcontact te maken en
  3. proberen hem of haar niet teveel indrukken tegelijk te geven

In de gebruikelijke rijrichting met een rolstoel, wordt met deze aspecten geen rekening gehouden. Het idee van Hanneke is om aan de voorkant van de rolstoel zowel links als rechts een demontabele klem aan te brengen, zodat de rolstoel achterstevoren geduwd kan worden. Super slim!

Hyper-alarm detector

Het was even slikken toen Marco Haverlag uit Mierlo hoorde dat zijn zesjarige zoontje diabetes heeft. Een insulinepompje bleek een uitkomst, maar het alarmsignaal wordt niet altijd gehoord. Haverlag bedacht de Hyper-alarm detector. Er zijn al flinke stappen gezet op het gebied van diabetes, maar er is altijd ruimte voor verbetering. De zoon van Marco is een diepe slaper en hoort dan het alarmsignaal niet. Marco ontwikkelde een applicatie die het mogelijk maakt om de mantelzorger en signaal te sturen in deze gevallen. Super slim!

Verzorgingshuis gerund door studenten.

Broer en zus Jouri en Tara Schoemaker zijn twintigers die zich bekommeren om het lot van de groeiende groep ouderen in Nederland. Zij zien een verzorgingshuis voor zich dat wordt gerund door studenten.Wees gerust, er werken nog steeds gewone verpleegkundigen, maar het bestuur bestaat uit studenten. Dat bestuur wisselt ook nog eens elk jaar. Waarom? Omdat er nu te weinig flexibiliteit en te veel stagnatie is. Ze worden begeleid door een raad van bestuur vol professionals, maar willen op deze manier een frisse wind doen waaien in het leven in het verzorgingshuis. Super slim en interessant!

Thuiskomertje

Het Thuiskomertje van Nel Wagner is verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2015. De 68-jarige mantelzorger uit Oegstgeest kreeg de prijs woensdag overhandigd door jurylid Pieter van den Hoogenband. Wagner bezoekt dagelijks haar zus in een verpleeghuis en ziet dat patiënten met dementie grote moeite hebben hun kamer terug te vinden. Het Thuiskomertje is een polsbandje dat een bekend muziekje afspeelt wanneer een patiënt zijn of haar voordeur nadert. Super slim!

Bedenk jij het beste zorgidee van 2017?

Bron: Het beste zorgidee.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top