skip to Main Content
Beers Wereld: “Hoe Overleef Ik De Feestdagen Met Een Beer”.

Beers wereld: “Hoe overleef ik de feestdagen met een Beer”.

 

Die titel gonsde de afgelopen dagen wel eens zachtjes door mijn hoofd.

Want laten we eerlijk zijn, school en dagbesteding plekken zijn potdicht omdat de begeleiders natuurlijk zelf ook feest wil vieren.

Dus moet je zelf een goed plan verzinnen om het voor iedereen gezellig en feestelijk te houden zonder drama en algeheel instorting gevaar.

Want echt ontspannen is het niet de afgelopen dagen.

Ik heb niet voor niets zitten googelen naar autisme en het Gille de la Tourette syndroom. Ik was benieuwd of het lawaai uit Beers’ mond niet stiekem een soort Tourettje zou kunnen zijn, zoekend naar een manier om zo inzichten te kunnen verkrijgen en hoop op misschien een goed werkende anti – tik pil ofzo.

Waarschijnlijk is zijn lawaai een uitbarsting van dwangmatigheden gecombineerd met puberaal gedrag want Oh, wat een lol had hij als ik af en toe aangaf dat het geluid nu klaar moest zijn.

Hij kwam met een vals lachje vaak in de deuropening staan om vervolgens wat rare geluidjes te maken terwijl hij verwachtingsvol mij aankeek in afwachting op een reactie.

Stel je een kind van 2 a 3 voor die aandacht wil in een lichaam van een 17 jarige grote jongen.

Helaas helpt straf of een time out bankje niet. Maar soms wil het nog wel eens 10 minuten stil zijn als ik dreig niet naar de winkel te willen gaan voor zijn cijfer. Ik zie nu een succesvol programma format voor TV van een “autisme super nanny” trouwens…Zal vast goede kijkcijfers scoren.

Het negeren van slecht gedrag en belonen van goed heb ik al jaren geleden moeten toepassen maar ook dat werkt zelfs in dit geval niet.

Wat dan wel helpt?

Beer was 1e kerstdag van 12 tot 4 onder de pannen en daarna heb ik maar mijn verstand op nul gezet en hem zoveel mogelijk uitjes gegund zodat ik mijn hoofd ook gelijk even uit kon zetten.

Het grappige weer is dat Beer alle keren dat we uit de deur gaan bij houdt met tellen. Naar het bos voor de honden is 1, langs de zee rijden is 2, naar de bakker is 3, naar huis spelen is 4, naar de cijferwinkel is 5, naar de speeltuin 6 en noem zo maar verder op.

We zijn tot nu toe deze vakantie op ongeveer 11 dingen per dag uitgekomen dus je kan je voorstellen dat het drukke dagen waren met een gniffelende Beer die “Lawaai ahaan?” naast me zat te joelen. 

Het printpapier is zorgvuldig versnipperd in de momenten dat Beer thuis aan het spelen was dus vond ik vanmorgen zorgvuldig versnipperde belangrijke brieven en zorgprofielen van hem in de grote afvaltas naast mijn bureau waar Beer nu graag filmpjes op mijn computer zit te kijken. 

Grappig want zo vaak waren we niet thuis te vinden, de afgelopen dagen.

Lang leven de vakantieopvang dus zo na de kerst. Ook al rijdt de taxi niet, ik merk dat de structuur Beer goed doet en mijn hoofd ook.

En natuurlijk helpt klagen niet. Ik lijk wel gek om een bittere klaagmoeder te worden. Daarvoor zijn er te veel dingen die wel enorm leuk en grappig zijn.

Zo heb ik geleerd heel veel geluiden langs mij heen te laten gaan. Zo kan ik in mijn eentje erg veel dragen omdat ik heb geleerd dat het uiteindelijk toch allemaal wel weer goed komt.

Nu nog even die knalherrie van vuurwerk afhandelen en dan gaan we alweer naar een nieuw Beren jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X