skip to Main Content
Beers Wereld: Een Overzichtelijke Zomer #autisme

Beers Wereld: Een overzichtelijke zomer #autisme

Weer een zomervakantie voorbij. Zes weken waarin ik bewust veel dagopvang heb geregeld voor Beer bij zijn logeerhuis en dagbestedingsplek. Niet voor niets, want vakantie is voor iemand met autisme niet het zelfde als iemand die het nut van vrije tijd kan inzien en daar ook echt kan van genieten.

De dagen dat Beer thuis was, vulde hij uit zich zelf met veel bezoekjes aan verschillende winkels voor zijn cijfer-letter-combinaties, naast heel veel zwemmen en spelen.

Beer is echt een ster geworden in het schematisch structureren van wanneer welk cijfer, welke tijd die letter en het liefst elke dag een hele nieuwe combinatie.

Een grote zak met geld

Als ik het geld dat ik tot nu toe in zijn Berenleven heb uitgegeven aan cijfers en letters zou omrekenen naar een concreet bedrag, denk ik dat we een half jaar huur vrij zouden kunnen wonen. Misschien langer.

Als ik het heel erg heb gehad met het opratelen van wat hij wil hebben, dan moet ik terug zoeken in mijn geheugen waarom het zover is gekomen.

Uitkijken naar de cijferwinkel

Ik weet dan weer snel dat het de enige manier was om Beer zo flexibel mogelijk het huis uit te krijgen om naar verschillende “enge” buiten activiteiten te kunnen gaan zonder een gekrijs en getrap door de overgang van huis naar buiten.

Het uitzicht naar zo’n winkel was leuker dan het vast blijven houden aan het veilige thuis dus kon ik hem makkelijker meenemen.

Helaas is zijn autisme niet minder geworden, wat ik vroeger wel stiekem hoopte. Dus de vraag naar de cijfers wordt alleen maar groter en voor mij lastiger om te staken.

Tenzij ik mijn hakken in het zand zet en mezelf schrap zet voor een urenlang gehuil en gekrijs.

De prijs van een cijfer

Nou denk ik wel dat de prijs van een cijfer vaak vele malen goedkoper is dan de prijs van een verjaardag voor een dochter die 11 werd in de vakantie. Op die leeftijd willen ze natuurlijk cash en grote cadeaus. Feestjes waar snoep in overvloed is, van de groothandel het liefst.

De vriendjes keken hun ogen uit van de bakken met snoep op tafel. Het leukst vonden de ze nog wel de rode plastic bekers die ze ook in amerikaanse Netflix series gebruiken op feestjes.

Het had dus ook een heel goedkoop feestje kunnen zijn, gewoon met wat limo in zo’n beker.

Geen vakantie-reisgedoe

We zijn niet op vakantie gegaan deze zomer.

Ik had dat graag anders gezien maar het weer was zo lekker hier dat het niet erg nodig was om alles in onze kleine auto te gooien. Honden mee want de twee katten thuis moeten al elke dag zorg en opvang hebben.

Dan moeten we een huisje vinden dat genoeg afstand heeft van buren zodat we niet een enorm kabaal produceren met Beer die hard een schaap nadoet in de tuin. En met een zwembad natuurlijk! Liefst eentje overdekt en eentje in de openlucht.

Dan ook leuke dingen voor het zusje die zich nu, vers 11 jaar te groot voelt voor alleen een speeltuintje.

Hoera voor zomerkamp

Gelukkig maar dat er zomerkampen bestaan om met vriendinnen in een tent op Safari gaan. Beer kon elke dag na de opvang gaan zwemmen als het warm weer was en ik heb mezelf in de volledige vakantiemoederstand gezet.

Gewoon overgeven aan het minder tijd hebben voor jezelf want dat komt wel weer. Bijvoorbeeld nu ze weer naar school gaan.

Een fijne, overzichtelijke zomer

Ik denk dat Beer het wel een fijne overzichtelijke vakantie vond zo met de opvang dagen en de vrije dagen met cijfers, letters, bossen of strand.

Mooi is het om te merken dat zijn onrust langzaam weg gaat en hij uren achter elkaar van de zee naar het zand kan lopen, zichzelf volledig in het zand omrollen, wat cijfers schrijven in het zand en weer zwemmen.

Zwemmen met cijfers

Ondanks dat ik voortdurend alert moet blijven geniet ik erg daarvan.

Het mooie is dat hij soms wel diep gaat, maar altijd met zijn voeten op de bodem, springend en kopje onder gaan.

Als ik mazzel heb met een opblaas cijfer zodat hij nog meer zichtbaar is.

Balans tussen controle en ruimte

Het blijft lastig om de balans te vinden tussen er boven op zitten en ruimte geven.

Ik merk aan Beer dat hij het heerlijk vindt om zelf wat ruimte te krijgen. Het mooie is dat hij altijd mij in de gate houdt zodat ik maar een paar gebaren maak en hij weet dat het stoppen is of meer terug naar het zand.

Jij bent mama!

En ik denk dat het mooiste compliment wat ik kreeg van hem laatst, het volgende was: “Jij bent mama!” zei hij, terwijl hij naar de douche liep die ik voor hem had aan gedaan.

Een ander had misschien hard gelachen en terug gezegd dat hij Beer was maar ik schoot vol.

Voor mij waren die paar woorden vanuit Beer, die heerlijk zichzelf is in zijn eigen wereld, een mooi en groot compliment.

Ik ben mama! Een enorm trotse mama van twee mooie kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X