Bankzaken overnemen tegen de wil van je vader? #hulpvraag

Deze vraag kregen we via de berichtenbox op Facebook. Een mantelzorgster, die regelmatig bij haar 80-jarige buurman een oogje in het zeil houdt, vraagt zich af of de dochter van haar buurman mag vragen wat ze vraagt. Weten jullie raad? (Naam en mailadres zijn bij ons bekend.) 

Mijn buurman is tachtig. Hij heeft wat lichamelijke gebreken, waardoor hij slecht ter been is. Maar geestelijk is hij helemaal bij, geen problemen met zijn geheugen of andere zaken. De dochter van mijn buurman wil haar vader zover krijgen dat hij haar een volmacht geeft voor zijn rekeningen en bankzaken. Ik hoor van de buurman dat ze de hele financiële administratie wil overnemen. En hij wil dat (nog) niet.

Ik denk op zich dat de dochter het beste met haar vader voorheeft. Haar vader denkt dat ook, hij vermoedt dat ze hem wil beschermen. Dat ze wil voorkomen dat hij op een dag in de financiële problemen komt, omdat hij het niet meer overziet. En nu overweegt mijn buurman om zijn dochter dan maar haar zin te geven. Maar ik vraag me nu af of het wel is toegestaan om je vader (of ouders) “preventief” te ontmondigen. Hoe kan ik mijn buurman in deze situatie helpen?

 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Een vriendin van mij heeft de middenweg gekozen. Ze deed samen wekelijks met haar vader alle administratie en dus ook bankzaken. Omdat haar vader ook slecht ter been was had zij zijn bankpas en pinde ze iedere week een bedrag, om aan te vullen tot 50 euro. Hij had problemen om de pincode te onthouden.
    Dat ze dit wilde was om haar vaders veiligheid toen hij nog zelfstandig woonde. Wellicht kan het ook zoiets zijn bij de dochter van buurman. Wellicht kan hij daar naar vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top