skip to Main Content

Avondklok en mantelzorg

Het is zover. De avondklok is ingegaan. Het voelt wel wat raar dat ik niet meer kan gaan en staan waar ik wil en wanneer ik dat wil. Dat ik de klok in de gaten moet houden voor het laatste rondje buiten. Toch moet ik zeggen dat er voor ons niet zo veel zal veranderen. Onze gewone avonden zijn al tijden niet heel meer spannend na 21.00 uur. En daar ben ik eigenlijk wel heel blij mee.

Want laten we eerlijk zijn. Als je als mantelzorger na de avondklok nog op pad moet gaan, dan is er echt iets aan de hand. Dan is er vaak sprake van een noodgeval of is de zorg echt niet uit te stellen tot de volgende dag. We hebben het hier echt niet over een bezoekje voor de gezelligheid. Gelukkig wordt daar wel rekening mee gehouden en mag je, ook tijdens de avondklok, de noodzakelijke hulp blijven bieden.

Het verlenen van noodzakelijke mantelzorg wordt namelijk gezien als één van de uitzonderingen voor het mogen overtreden van de avondklok. Dat stelt me al gerust. Dus inmiddels hebben we hier thuis een stapeltje geprinte eigen verklaringen liggen. Op de tafel bij de deur en in de auto. Eén voor iedere mantelzorger en dan weer één per zorgvrager. Het is niet dat ik verwacht dat we ineens diep in de nacht de weg opgaan, maar ja, een echte mantelzorger laat niets aan het toeval over.

De afgelopen dagen heb ik veel mantelzorgers gesproken via onze hulplijn van Mantelzorgelijk. Hun grootste angst is dat de politie niet gaat geloven dat ze met een geldige reden op straat zijn. Dat ze staande worden gehouden en dan veel tijd kwijt zijn om hun uitstapje op noodzakelijkheid te laten toetsen. Toch ben ik daar niet zo bang voor. Want stel je voor dat ze me aanhouden? Dan heb ik die verklaring netjes bij me. Dan kan ik een geldig ID laten zien. Dan mogen ze mijn dierbaren bellen om te checken of ik echt wel mantelzorg verleen. En in het ergste geval mogen ze met me meerijden om zelf de situatie te bekijken. Ik hoop dan wel dat ze gelijk even meehelpen.

Dus ik denk oprecht dat je als echte mantelzorger niet zoveel te vrezen hebt. En ik hoop van harte dat we de verklaring niet nodig zullen hebben. Dat we gewoon saai de hele avond binnen kunnen blijven. Want dan gaat het namelijk goed met iedereen die ons lief is. En dat is ook wat waard. Dan neem ik die avondklok en die verklaring wel op de koop toe.

 

 

Avatar

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X