Alzheimer en onvoorwaardelijke liefde

Ik heb door de jaren heen vaak voor verrassingen gestaan. Talloze keren kreeg ik situaties waarin ik belangrijke beslissingen moest maken in mijn schoot geworpen. Tranen vloeiden rijkelijk gedurende de twee scheidingen waar ik doorheen moest. Ik heb mezelf meerdere malen afgevraagd, “Ben ik een complete mislukkeling?”

Ik ben me ervan bewust dat ik niet alleen ben. Wetende dat velen van ons zich op een bepaald moment zo hebben gevoeld is iets waar ik me aan vast kan houden. Ik ben ontsnapt uit het web dat ik zelf gesponnen heb en uit het web dat ik anderen willens en wetens heb laten weven. Een web dat mij gevangen hield met verdriet en pijn.

Ik zal voor de rest van mijn leven blijven leren, en daar ben ik blij om. Ik weet nu dat mijn vroegere leed mij in staat stelt om met vandaag om te gaan. De jaren die achter me liggen hebben me de kracht gegeven die ik nodig heb om door vandaag heen te komen – deze hartverscheurende dag van Alzheimer.

Het is ironisch dat mijn moeders Alzheimer mij leert dat ik niet elk klein pijnlijk dingetje hoef te onthouden. In elk geval niet op de manier die ik gewend was. Wat een opluchting om de eerlijke conclusie te kunnen trekken dat ik me daar, op die plek, niet meer bevind. Ik ben veranderd, en dat heb ik te danken aan ervaringen uit het verleden.

Mijn moeders Alzheimer heeft me geleerd dat het niet nodig is om naar pijnlijke ervaringen in mijn leven terug te keren. Ik zie ze nu in een ander licht. De pijn uit mijn verleden stelde me in staat om te groeien. Om tot het besef te komen dat ik erdoorheen ben gekomen zonder dat de aarde open spleet en mij verzwolg. Ik had verdriet nodig om te bevestigen dat als ik daar doorheen kan komen, ik overal doorheen kan komen.

Mijn moeders Alzheimer heeft me geleerd dat ik soms afstand van mezelf moet nemen. Een boek, een film, iets schrijven. We hebben allemaal soms even afstand nodig, maar ik kom er nu achter dat ik afstand van mezelf nodig heb. Daarna kan ik weer naar mezelf terugkeren, van mezelf houden en mezelf bedanken voor het loslaten van mijn kommer en kwel.

Mijn moeders Alzheimer heeft me geleerd dat als we liefhebben, we beetje bij beetje ook pijn voelen. Mijn hele wezen is mijn leven lang diep verbonden met mijn liefhebbende moeder. Het is vreselijk moeilijk om te zien en te voelen dat ze steeds verder van me wegglijdt, hoe verwarder ze raakt. Onverschillig ten opzichte van mij, vijandig ten opzichte van mij. Pas geleden nog keek ze naar me alsof ze de aanklager in het proces van Neurenberg was. Vanzelfsprekend was ik degene die vervolgd werd. Pas geleden nog zei mijn liefhebbende moeder, “Paula, ik kan je niet luchten of zien.”

Dit is de diepste pijn die ik heb meegemaakt. Ik ben opgegroeid in een fijn huis met fantastische ouders. Natuurlijk hadden ook wij onze mindere momenten. We hadden meningsverschillen die soms tot argumenten leidden. Maar dit is anders. Het is nieuw. Mijn moeders Alzheimer heeft me geleerd dat “nieuw” niet altijd verfrissend is.

Bovenal heeft mijn moeders Alzheimer me geleerd dat ik de huidige pijn die ik zal moeten doorstaan, net als in mijn verleden, moet toestaan. Er is echter een lichtpuntje. Verbazingwekkend genoeg moest ik op een andere manier teruggaan naar mijn verleden om de betekenis te begrijpen.

Als ik dat voormalige verdriet niet had meegemaakt, zou ik niet met deze vreselijke ziekte van Alzheimer kunnen omgaan. Daarom ben ik dankbaar. Zonder eerdere pijnlijke ervaringen had ik nooit zo blij en gelukkig kunnen zijn op het moment dat mijn moeder besluit mij een glimlach te geven. Ik hou van haar, onvoorwaardelijk. Mijn moeders Alzheimer heeft mij de authentieke betekenis van onvoorwaardelijke liefde geleerd.

http://www.alz.org

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top