skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: Wie Laat De Hond Uit? #filmpje #dementie

Als mijn vader vertelt: wie laat de hond uit? #filmpje #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft. 

Als mijn zussen en ik bij mijn vader komen, klaagt hij heel vaak dat hij ons (zijn kinderen) bijna nooit ziet. ” Ik ben zo blij met jou, Mallijn. Je bent de enige  die elke dag komt”, zegt hij dan. Onzin want wij zien hem dagelijks omdat er – de laatste tijd zeker – altijd wel iets is, wat we voor hem moeten doen. Als hij dat zegt, is het maar gelukkig dat we van elkaar beter weten. We hebben de taken verdeelt en mocht het eens gebeuren dat een van ons niet kan gaan, dan overleggen we met elkaar wie de taak van de ander overneemt.

Dat dagelijks langs gaan valt niet altijd mee. Zeker niet omdat we het allemaal doen, naast ons werk en onze eigen gezinnen. Toch doen we het trouw. Alleen dan kunnen we mijn vader zo lang mogelijk zelfstandig thuis houden. Dat thuis houden kunnen we natuurlijk niet met z’n drietjes. We zijn daarin ook afhankelijk van mensen van de thuiszorg en thuishulp. Zolang dat loopt, redden we het wel.

Mijn zwager Jaan laat bijvoorbeeld elke avond het hondje van mijn vader uit, zodat hij niet meer in het donker over straat hoeft. Een geweldige actie van mijn zwager. Ga er maar aan staan; elke avond naar je schoonvader. Ook als je zelf de hele dag op pad bent geweest en eindelijk lekker thuis voor de buis zit. Voor mij en m’n zussen een heel fijn en rustig idee. Na het uitlaten van de hond draait mijn zwager elke avond de deur op slot en weten we dat papa het goed maakt. Hoe pijnlijk is het dan dat mijn vader zelfs dat vergeet…

Ook dat hoort bij de dementie van mijn vader. Soms best moeilijk te verteren, als je dagelijks je benen onder je gat loopt voor hem. Wij zeggen en overleggen daarom alles met elkaar en weten dus wie er wanneer bij mijn vader is geweest. Duidelijkheid voor alles. Kan er onderling ook geen trammelant komen 😉

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X