skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Alles Is Nieuw Voor Mij..’ #dementie

Als mijn vader vertelt: ‘Alles is nieuw voor mij..’ #dementie

Dementie blijft iets wonderlijks. Wat gebeurt er toch allemaal in zo’n koppie? Bij mensen met dementie vallen herinneringen uit het recente verleden het eerst weg. De informatie die het langst in het geheugen zit, blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat iemand niet meer weet wat hij gisteren gegeten heeft, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders gewoond heeft.  Het blijft een lastig gegeven. Voor degene die de ziekte heeft maar ook voor de mensen die  voor een persoon met dementie zorgen.

Ik maak elke week een video-gesprek met mijn vader. Voor onszelf – om te zien hoe hij achteruit gaat en als herinnering voor later – maar ook om aan anderen te laten zien wat dementie is. Ik merk namelijk dat nog steeds veel mensen geen idee hebben wat dementie is en wat het met een persoon doet. Het lijkt namelijk nog heel vaak dat er niets met mijn vader aan de hand is. ‘Oke, hij wordt ouder maar er komen nog hele zinnige dingen uit’, zei een oudere dorpsgenote laatst tegen mij. En dat is ook zo. Maar toch is hij ziek, gaat hij stukje bij beetje achteruit en neemt onze zorg  voor hem meer en meer toe.

Mijn vader gaat bijvoorbeeld steeds meer in zijn eigen wereldje op. Zijn waarheid is DE waarheid, ook al weten wij dat dingen anders zijn. Tijd en dagen worden vager in zijn hoofd. Hoe oud je bent is hij kwijt. Hoeveel jaar hij in zijn huis woont… Het lijkt voor zijn gevoel vaak alsof het gisteren was. Zijn enorme verwondering is verdrietig en ontroerend, als blijkt dat hij al veel langer in zijn huis woont dan hij dacht..

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X