Als mijn vader niet meer weet hoe hij zich moet aankleden #dementie

Deze week even geen filmpje van mijn vader. Simpelweg omdat bepaalde dingen niet te filmen zijn! De eerste reden is omdat ik vind dat er nou eenmaal grenzen zijn aan ‘het laten zien en met iedereen delen’, maar ook omdat ik vandaag twee ontdekkingen deed, waar ik behoorlijk van schrok. Echt niet te filmen dus!

Als kinderen zien we mijn vader bijna dagelijks, nu we voor hem zorgen. We zien dus wel dat hij achteruit gaat maar eigenlijk zie je dat nog duidelijker als je een paar dagen niet geweest bent. Zoals ik deze week, omdat ik het heel druk had met werk. Toen ik hem vanochtend kwam halen om samen boodschappen te doen, zag ik dat hij een oude broek aan had met gerafelde, versleten broekspijpen. Papa zag me kijken en begon zich te beklagen dat hij niets fatsoenlijks meer had om aan te trekken. Nou weet ik beter maar vond dat hij enigszins gelijk had. Hij is de afgelopen jaren van een flinke maat 32 afgezakt naar een maat…. 30 of 29? Dat wist ik dus zo zeker niet! In elk geval zwabberen al zijn broeken, die hij in de kast heeft, behoorlijk om zijn lijf. Samen togen we dus naar de C&A maar welke herenbroek we hem ook voor hielden, alles was veel en veel te groot…

Toen viel mijn oog op een rek met kinderbroeken en schoot door mijn hoofd: “Het zal toch niet dat hij die …..?” Ik pakte een mooie skinny-fit, katoenen zomerbroek uit het rek. Papa vond hem prachtig maar zag (gelukkig) niet dat er maat 176 voor 15 plussers op stond. Hij pakte hem van mij over en hield hem voor. “Die past”, zei hij. “Reken die maar af!” Papa was het duidelijk zat en wilde weg.

Thuisgekomen vroeg ik hem of hij de broek meteen even kon passen, zodat ik hem anders nog even kon gaan ruilen, als de maat niet goed was. Met veel tegenzin vertrok hij naar boven. Ik had inmiddels al zijn boodschappen uitgepakt en opgeborgen, de hond even laten plassen, drinken ingeschonken en nog was papa niet beneden. Ik riep vanaf beneden of het allemaal lukte maar hoorde enkel een hoop gemompel en gemor: ” Sjezus, hoe zit dat? Wat moet ik nou aan? Ik heb toch al een broek aan? Moet die dan uit?” Ik hoorde zijn kastdeur open en dicht gaan. Ik liep een paar treden de trap op en zag hem wezenloos in zijn slaapkamer staan. Gewoon in zijn oude – veel de wijde – broek met gerafelde pijpen. Weer vroeg ik: “Lukt het, pap?” Hij werd bozig toen hij me daar zag staan. ” Ik ben toch niet achterlijk? Ga jij nou maar weer naar beneden, ik ben bijna klaar”.

Na 15 minuten was hij nog niet beneden. Ik toog dus gewoon weer naar boven, of hij dat nou leuk vond of niet. Ik zag hem op het bed zitten, enkel nog in onderbroek en met de nieuwe broek in zijn handen. Hij keek me aan en zei: “Verdomd als ik het nog weet. Hoe gaat dit?”

Alsof het de gewoonste gang van zaken was, heb ik hem – voor het eerst van zijn en mijn leven – geholpen met aankleden. Ondertussen keuvelend over van alles en nog wat, om hem maar af te leiden. Binnen no time hadden we alles weer schoon aan. Mooi meegenomen, want daar hebben we vaak discussie over ;)  Toen hij de broek aan had, wist hij het ineens weer. Om elke broek hoort een riem! En daar stond hij. Mijn vader. In zijn perfect zittende nieuwe (kinder)broek met riem maar ook een schoon t-shirt, overhemd, sokken en onderbroek.

Een uurtje later dan gepland, zaten we dan eindelijk aan ons glaasje fris met Hema tompouce. Hij wist van niets meer maar ik kon alleen maar geschrokken bedenken: ‘maat 176? een kindermaat!’ en ‘OMG, hij weet niet eens meer hoe hij zich moet aankleden….’ Ik was totaal ontdaan!

Snap je nu dat sommige dingen écht niet te filmen zijn?

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top