skip to Main Content

Als mijn vader vertelt: “Mama komt met kerst!” #alzheimer

Vorige week was het precies zeven jaar geleden dat mijn moeder stierf en dat mijn zussen en ik plotsklaps mantelzorger werden voor onze vader. Zeven heftige jaren want in wezen verloren wij op woensdag 14 november 2012 op één dag onze moeder én vader. De één aan kanker en de ander aan Alzheimer. Rouwen bij dood en rouwen bij leven liepen bij ons behoorlijk door elkaar. Hartstikke heftig maar nog heftiger rond mijn moeders sterfdag. Door alle zorg voor papa hebben we de dood van mijn moeder nooit echt een plekje kunnen geven.

Heel eerlijk? November kan me echt gestolen worden. November is voor mij namelijk al zeven jaar lang de verdrietigste maand van het jaar en ik ben absoluut mezelf niet.
Papa merkt dat nog steeds aan mij. Hij kijkt me eigenlijk nooit meer echt aan maar als ik nu bij hem op bezoek kom en tegenover hem ga zitten, voel ik dat hij mij aandachtig opneemt. Hij heeft geen idee dat mama dood is. Elke dag zoekt en vraagt hij naar haar. Of hij vertelt dat ze bij hem was. Maar na een minuut of wat van observeren zegt hij ineens heel stellig: ” Mama komt met kerst!” Ik schrik van zijn stelligheid maar ook dat hij geen idee heeft dat hij met die opmerking een hele gevoelige snaar bij mij weet te raken..

Ik heb mijn camera nog niet eens gepakt en als ik die eenmaal geïnstalleerd heb, hoop ik dat hij zich zijn uitspraak nog kan herinneren. Ik vervolg het gesprek en wonder boven wonder gaat hij gewoon verder waar hij gebleven was. En ik? Zoals altijd ga ik in zijn beleving mee. Wat moet ik anders. En misschien heel kinderachtig: dat was best wel lekker in deze verdrietige tijd!

Als ik later thuis dit filmpje zit te bewerken en terugkijk, schiet me ineens de tekst van een liedje van Frank Boeijen te binnen…

“Zeg me dat het niet zo is, zeg me dat het niet zo is. Zeg me dat het niet waar is.
We doen net of ze gewoon verder leeft, alsof ze gewoon verder leeft. Zelfs als dat niet zo is… ”

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik blijf het volgen. Groot respect voor je. Gelukkig is november bijna voorbij. Maar je werk en gezin blijven gewoon doorgaan. Hopelijk heb je de komende maand ook eens tijd voor jezelf.
    En anders maak je maar tijd. Dat verdien je en heb je dringend nodig. O ja, mijn kleindochter is voor haar schoolopdracht bij Hogeweyk geweest. Helaas heeft ze je vader niet gezien. Maar ze vond de instelling geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X