skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “In Het Hart Van Je Ziel” #alzheimer

Als mijn vader vertelt: “In het hart van je ziel” #alzheimer

Afgelopen zondag gingen mijn zus Nelleke en ik weer een keer samen naar papa. Best fijn om dat zo af en toe te doen want de bezoekjes worden nu steeds zwaarder. De gesprekken verlopen moeizamer en het valt vaak echt niet mee om te volgen wat papa wil ,vindt of zegt. We doen ons best om het gesprek op gang te houden maar dat is met z’n tweetjes echt stukken makkelijker dan dat je alleen bij hem zit. Ook papa vond het fijn om ons samen te zien. Hij straalde!

De benaderingswijze van je naaste met een vorm van dementie is anders dan van mensen zonder dementie. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je naaste zich veilig en serieus genomen voelt, verloopt de communicatie een stuk soepeler. Dat maakt het fijn voor alle partijen.

Bij de benaderingswijze van je naaste met dementie, speelt ook je houding een grote rol. Contact tussen mensen bestaat voor een belangrijk deel uit met elkaar praten. Maar mensen met dementie kunnen dit steeds minder goed. Daardoor nemen woorden een steeds kleinere plaats in het contact in, en wordt je houding des te belangrijker.

Een groot deel van de communicatie met iemand met dementie bestaat uit lichaamstaal of non-verbale communicatie. Je naaste begrijpt je beter als je je woorden ondersteunt met gebaren. Raak je naaste even aan als je haar of zijn aandacht wil trekken (Ik doe dat niet onverwacht van achteren, dan schrikt hij) en maak een drinkgebaar als je vraagt of hij of zij koffie wil. Dan begrijpt je naaste vast wat je bedoelt.

Maar terwijl we gezellig met z’n drietjes in het restaurant aan de koffie met appeltaart zitten, vat papa geweldig samen waarom hij het zo fijn vindt waarom we er zijn… #goudwaard

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X