skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: “Een Soort Armoede.” #alzheimerpraat

Als mijn vader vertelt: “Een soort armoede.” #alzheimerpraat

We merken sinds een paar maanden dat de communicatie met papa moeizamer gaat. Papa krijgt bijvoorbeeld steeds meer problemen met taal. Informatie verwerken wordt steeds ingewikkelder en zijn taalschat lijkt te verminderen. Soms geeft hij een antwoord dat overduidelijk niet klopt. Niet dat zoiets erg is, meestal praat ik gewoon een beetje mee maar papa is natuurlijk niet achterlijk en het komt wel eens voor dat hij dan kribbig wordt omdat hij dondersgoed door heeft dat ik maar wat klets. Draai dat ook eens om: Hoe zou jij het vinden als iemand dat bij jou zou doen? Ik zou heel kwaad worden.

Papa en ik hebben ooit afgesproken dat filmen van gesprekken belangrijk is om het ziekteproces te kunnen laten zien maar dat het alleen toegestaan was zolang de gesprekken respectvol verliepen. Papa stelde als regels: “Je helpt me als het spreken niet meer gaat, hoe moeilijk en confronterend het ook is help je me met herinneren, je moet de humor er in houden en je zet me niet neer als een malloot.”

Destijds kon ik me niet voorstellen dat mijn vader ooit moeite zou kunnen krijgen met taal. Als ras-verkoper was dat juist zijn kracht. Maar 5 jaar na de diagnose begint de taal toch te verdwijnen en moet ik steeds vaker gissen naar wat hij wil zeggen. Zo ook in dit filmpje…

 

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X