skip to Main Content
Als Mijn Vader Vertelt: ‘Een Order Gekregen’ #dementie #wanen

Als mijn vader vertelt: ‘Een order gekregen’ #dementie #wanen

Ik blijf me echt verbazen over het demente brein. Het ene moment zit ik met mijn vader over koetjes en kalfjes te praten en is hij vrij helder. Het volgende moment zit hij midden in een waan. Inmiddels weet ik dat die wanen niet meer zo eng voor hem zijn dan een tijdje terug. Hij krijgt daar medicijnen voor en die helpen godzijdank. Wanen houden rechtstreeks verband met geheugenproblemen. Daarnaast tast Alzheimer het beoordelingsvermogen aan, waardoor papa fictie en werkelijkheid steeds moeilijker kan onderscheiden.

Deze week zitten we heerlijk op het terras van de verpleeginstelling waar hij nu woont en we zien dat er allemaal nieuwe bedden geleverd worden. De oude bedden worden een voor een naar buiten gereden en naar het terras verplaatst, waar wij samen zitten. Papa ziet het gebeuren en vraagt bij elk bed dat erbij komt: “Wat komt daar nou aan? Een bed? Toch niet mijn bed? Wat een malloten, die bedden moeten naar binnen, straks gaat het regenen.” Ik blijf geduldig uitleggen dat dit oude bedden zijn en dat er net nieuwe bedden geleverd zijn.

Wonderlijk dat mijn vader na een bed of 20 (en evenzoveel keer zijn vragen en dito antwoorden) het geheel dan ineens op zichzelf betrekt. Hij denkt namelijk dat hij in de handel zit, net als vroeger. Hij heeft een handel in meubelen en – je raadt het al – bedden! De gaten in zijn herinneringen van vroeger vult hij steeds meer op met dingen die hij in het heden ziet. Hij hoeft nu maar iets te zien en het is zover: een nieuw avontuur is geboren. Fijn dat hij dan zo lekker opgaat in zijn eigen verhaal en even niet verdrietig of onrustig is. Zo zie je: elk nadeel heeft altijd weer een voordeel….

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X