Als mijn vader op de foto gaat #dementie

12714233_1206437982717620_1564689897_nDoor het bloggen op Mantelzorgelijk word ik steeds vaker gevraagd of ik als mantelzorger mee wil doen aan bijvoorbeeld een artikel in een tijdschrift of een interview op de radio. Ik doe in principe aan alles mee maar heb altijd één voorwaarde: mijn vader blijft buiten schot! Hij heeft namelijk al moeite genoeg met zijn dementie en alle gevolgen die dat met zich mee brengt. Dat hoeft de buitenwereld niet te zien. Uitzondering daarop zijn de foto’s die Claudia Otten de afgelopen twee jaar van ons maakte. Maar met Claudia voelt het vertrouwd. Ik ken haar inmiddels goed en zij weet de mensen op geniale wijze in hun eigen habitat op de foto te zetten, dus dat is voor mijn gevoel anders. 

Ik hield me dus echt aan mijn principe tot ik een paar weken geleden de vraag kreeg of ik met m’n vader en twee zussen op de foto wilde voor de nieuwe website van Alzheimer Nederland. Ik draag deze stichting een enorm warm hart toe en probeer zo’n beetje aan alles mee te doen waarvoor zij me vragen maar nu stond ik toch echt in dubio. Door alle ervaringen die we met en door papa hebben opgedaan, zijn wij ons echt bewust geworden dat Nederland alleen maar Dementie Vriendelijk kan worden, als men ophoudt met het weghouden van mensen die aan dementie lijden. Dan kan ik nu toch niet zeggen dat we niet mee doen?  Maar jeetje, mijn eigen vader prominent op zo’n druk bezochte website?  Eigenlijk wilde ik dat papa gewoon besparen. Want waar blijft mijn principe dan?  Ik wist het echt even niet dus besloot om het in elk geval met mijn zussen te overleggen. Tot mijn grote verbazing hoefden zij amper na te denken. “Alzheimer Nederland? Goed doel dus doen!”, zeiden ze beide meteen.

Toen ik het papa vroeg, zei hij alleen maar:“Alzheimer Stichting? Mallijn, als jij dat leuk vind, dan doen we dat. Ik vind het prima maar ik wil wel samen met Wimpie (zijn nieuwe hondje die Spikey heet) op de foto want die heb ik nog niet. Komt dat meisje van de vorige keer dan weer? Zij heeft zulke mooie foto’s van mij gemaakt!” Papa geniet echt van de foto’s waar hij zelf op staat en de momenten dat hij moest poseren 😉

En dus hebben we afgelopen maandag een fotoshoot gehad met een héle bijzondere fotograaf en een super aardige mevrouw van Alzheimer Nederland. Het was wat warm maar dat mocht de pret (want dat hadden we) niet drukken. Papa was weer heerlijk op dreef. Hij voelde niet echt iets voor wandelen maar toch deed hij steeds wat we van hem vroegen. We hebben een enorm leuke middag gehad, al wandelend door ons dorp langs alle oude, vertrouwde plekjes van papa. Verder verklap ik natuurlijk niets. De nieuwe website wordt ergens in september gelanceerd dus dan hoop ik dat iedereen een kijkje gaat nemen.

En achteraf ben ik zo ontzettend blij dat we dit gedaan hebben. Iedereen mag gewoon zien hoe wij in het leven met dementie staan. Het is geen schande, het kan jou ook overkomen en we moeten af van het taboe dat dementie één of andere enge ziekte is die je niet aan de buitenwereld mag tonen. Dat is het niet. Het maakt inmiddels gewoon deel uit van ons leven. Een leven dat door de ziekte soms helemaal op z’n kop staat maar ons ook veel bijzondere momenten heeft gebracht. En daar houden we ons aan vast.

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Ik kijk uit naar het artikel wat gemaakt is over jullie. Als ik je blog(s) lees dan belooft dat een heel mooi stuk te worden met heel mooie foto’s.
    Je vader samen met zijn grote kleine vriendje Spikey, die hij dus nog Wimpie noemt, samen op een website van Alzheimer Nederland. Hoe iemand als je vader niet alleen zijn kinderen ontroert maar ons als lezers hierin zo mooi meeneemt. Top Marjolijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top