Als mijn vader de woorden letterlijk neemt

Als mijn vader2Het is lang niet meer zo eenvoudig om op een normale, volwassen manier met papa te communiceren. Hij zegt dat hij alles wat er met hem gecommuniceerd wordt gewoon begrijpt. Ik twijfel daar steeds meer aan maar wat mij steeds meer opvalt, is dat hij de dingen heel letterlijk neemt en dat schept behoorlijk wat verwarring bij alle betrokkenen. Dat wij – zijn kinderen die weinig van dementie af weten – zo nu en dan de fout ingaan, vind ik niet zo gek maar steeds vaker blijkt dat zorg professionals – die toch echt vaker met dit bijltje gehakt hebben – net zo min weten hoe de communicatie met mensen met dementie zou moeten gaan.

Na het overlijden van mama kwamen we erachter dat papa helemaal niet meer onder de douche ging en dus ook geen schone kleren meer aandeed. Het was echt niet fris, je rook hem van een afstand. Al wat we probeerde, hij ging gewoon niet en werd zelfs kwaad als we aandrongen. Totdat hij een keer een enorme diarree aanval kreeg, helemaal onder zat en godzijdank wel wilde douchen en verkleden. Waarschijnlijk genoot hij niet erg van die bewuste douchebeurt want het bleef helaas bij die ene keer. Na een week begon hij weer te rieken.

Toen de thuiszorg – ook om deze reden – werd ingezet, namen zij een dagelijkse douchebeurt op in het zorgplan. Zij zouden er op toezien dat papa fris en fruitig aan de dag zou beginnen. Wij haalden opgelucht adem, dit was nu niet langer onze taak. ( lees frustratie)

De eerste dag dat er een verpleegster kwam, was hij heel boos en wilde niets van haar weten.“Wat moet dat vreemde wijf hier” gilde hij door de telefoon. “Weg, ze moeten weg. Opgerot staat netjes!”

Ik schaamde me rot voor de thuiszorg, zo stond hij te gillen. Ik had die dagen nauw contact met de dienstdoende thuiszorgmevrouw; “Maak je niet druk”, zei ze “ ik heb het zo gepland dat ik de komende ochtend diensten draai en dan leert hij me een beetje kennen. Deze week nog staat hij onder de douche, let maar op!”” Ik hielp het haar hopen, had er een hard hoofd in. Mijn vader was dan wel vergeetachtig maar hij vergat nooit de dingen die hij NIET wilde..

Elke dag probeerde de thuiszorg hem over te halen om te douchen. Elke dag weer weigerde hij pertinent. “Aan mijn lijf geen polonaise!” had hij haar toegeroepen.
Toen ik hem aan het eind van de week vroeg, waarom hij niet wilde douchen zei hij: “Ik wilde het je eigenlijk niet vertellen, het is te gênant maar ik maak hier wat mee tegenwoordig, hoor. Weet je wat dat mens me elke ochtend opnieuw voorstelt? Zullen we onder de douche gaan? WE, als in samen zeker? Ik met haar? Mooi niet! Waarom zou zo’n vrouw in godsnaam met mij onder de douche willen? Kan ze niemand van haar eigen leeftijd krijgen, ofzo?”

Maar ook onze huisartsenpraktijk, die binnen korte tijd de zoveelste nieuwe vrij jonge huisarts aanneemt en die dan – zonder dat wij dat weten – vrolijk op huisbezoek naar papa stuurt. De goede man is nooit verder dan de voordeur gekomen.. “ Maar meneer ik ben uw huisarts”, had de nieuweling vertwijfeld geroepen toen hij de weerstand van papa proefde. “ Huisarts? U kunt zo veel zeggen meneer, denkt u dat ik gek ben? U liegt dat u barst, U bent mijn huisarts niet! Mijn huisarts is dokter Jaap. Maak dat u weg komt, Goedemiddag!” en hij smeet de voordeur vervolgens heel hard dicht. Ik hoorde dit verhaal overigens niet van de huisarts, noch van papa maar van een buurvrouw, die het op afstand had staan te bekijken en hoogst verbaasd was, dat de huisarts – onaangekondigd – bij iemand met dementie – was komen aanzetten. “ Dat snapt hij toch niet meer, Marjolijn” merkte ze terecht op.

Eigenlijk is het allemaal niet eens zo heel erg moeilijk : C’est le ton que fait la musique.
DUIDELIJKE EN SIMPELE COMMUNICATIE, het werkt!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top