Als mantelzorger zorg je voor twee #gastblog

Sommige mensen worden het van de ene op de andere dag. Een gezinslid of iemand uit je nabije omgeving krijgt bijvoorbeeld een ongeluk of een ernstige ziekte en natuurlijk sla je meteen aan het regelen en zorgen. En ja, dan ben je mantelzorger. Ik groeide er langzaam in, in dat mantelzorgen. Mijn Wim deed eerst alles in en om huis. Dat was logisch, want hij was met pensioen en ik had een drukke baan. Langzamerhand nam ik steeds meer over en kwamen er nieuwe taken bij. Taken? Nee, laat ik dat niet zo noemen, want dat klinkt een beetje raar; alsof de zorg voor iemand die je lief is een vervelend klusje is.

ineke-ludikhuize

Nou, wacht even, ik had er echt niet altijd zin in, dus ja, misschien vond ik het soms toch wel een klusje. Op een dag besefte ik: wat ik doe, dat noemen ze nou mantelzorg! Dit is niet ‘gewoon’ er zijn voor je partner. Het is een baan erbij voor een oplopend aantal uren per week. Mantelzorger dus. Vanaf het moment dat we dat thuis zo gingen benoemen, kwam er aandacht voor de vraag hoe we de zorg zo konden regelen dat we er allebei vrolijk bij bleven. Want als ik een ding heb geleerd: als mantelzorger zorg je voor twee. Voor een ander en voor jezelf. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kàn je helemaal niet voor een ander zorgen.

De leukste ontdekking was: zorgen voor twee gold net zo goed voor mijn Wim. Hij deed wat hij kon zelf en zorgde met liefde en humor tot het laatst ook net zo goed voor mij.

Ineke Ludikhuize schreef het boek ‘Een warme jas’ voor mantelzorgers. Zij was jarenlang mantelzorger voor haar man, oud-politicus Willem Aantjes. Heden ten dagen spreekt en schrijft zij over haar ervaringen als mantelzorger. Tevens is Ineke adviseur geweest van het online oefenprogramma ‘Zorgen voor 2’ van oefenen.nl. Haar boek vormde de basis voor het programma.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top