skip to Main Content

Als mantelzorg verandert in harnaszorg

De term mantelzorg is gebaseerd op een warme mantel die dierbaren met liefde beschermt en omarmt. Vanuit de persoonlijke en sociale relatie zorg je voor elkaar. Maar wat als deze mantel steeds zwaarder wordt, meer gaat knellen en langzaam verandert in een harnas? Een niet flexibel en zwaar omhulsel dat alle bewegingen beperkt en niet meebeweegt.

Harnaszorg. Ik kwam deze term voor het eerst tegen in een reactie op een eerdere column die ik schreef. Een mantelzorger beschreef hoe mantelzorg in haar familie wordt ervaren. Hoe meer ik over deze vergelijking nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat harnaszorg een hele goede beschrijving is voor situaties waarbij de druk op de mantelzorger te groot is en waar zware belasting een dagelijkse uitdaging vormt.

Dit is een situatie waarin veel mantelzorgers zitten. Bijna een half miljoen lotgenoten zijn zwaar overbelast en dit zal niet vanzelf ophouden. Vanuit de overheid, gemeenten en ondersteunende diensten wordt steeds meer en vaker een beroep gedaan op mantelzorgers. Eén van de eerste vragen bij het aanvragen van een indicatie is: wat kunnen de mantelzorgers overnemen? Ondanks het feit dat mantelzorg vrijwillig is en nooit verplicht kan worden, wordt het met regelmaat onder emotionele druk afgedwongen.

Als de verplichtingen zo groot zijn dat er van een eigen leven of van eigen keuzes geen sprake meer kan zijn, dan gaat dit het ‘normale’ mantelzorgen voorbij. Zo is het mogelijk dan de mantel der liefde verandert in een vastzittend harnas. Een harnas waarin flexibiliteit ontbreekt. Een kledingstuk zonder de souplesse van een mantel, maar zwaar, strak, onhandig en pijnlijk. Een harnas waarin je dagelijks strijdt en vecht om overeind te blijven of om hulp te krijgen.

Harnaszorg is doorgeslagen mantelzorg en is onacceptabel. Ik wijs mantelzorg zeker niet af, maar er moet wel een vorm van balans zijn tussen de eigen persoonlijke wensen/behoeften, de zorgvraag van een dierbare en de plichten die door de samenleving worden afgedwongen. Dus laten we term harnaszorg gebruiken om aan te geven dat er sprake is van te zware belasting en dat goede ondersteuning dringend noodzakelijk is. Laten we daarnaast de term mantelzorg terugbrengen naar de essentie, namelijk: liefdevolle vrijwillige steun waarbij iedereen zich goed en fijn voelt.

#harnaszorg

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X