skip to Main Content

Als de overheid het laat afweten: Oost Europese thuiszorg

Thuiszorg1Dat mantelzorgers steeds vindingrijker worden, is mij het afgelopen jaar wel duidelijk geworden; overal zie je nieuwe initiatieven als paddenstoelen van de grond komen. En terecht want af en toe word je helemaal gek van alle bezuinigingen en weet je je geen raad als het aankomt op goede zorg leveren aan je dierbare. Ik heb het al vaker gezegd, mijn vader heeft geluk met drie dochters in dezelfde woonplaats. Maar wat als je 80 km verderop woont en je hebt de zorg voor een familielid? Een thuiszorg organisatie komt maar een klein aantal zorgmomenten per dag. Dan zul je toch echt op zoek moeten gaan naar een alternatief. In ons dorp woonde een mevrouw die – om die reden – al een aantal jaren geleden gebruik maakte van een zogenaamde zorg au pair. Zij was hier heel gelukkig mee en het scheelde enorm veel geld in vergelijk met een 24uurs zorg in Nederland. Elke week kwam er een andere dame uit Oost Europa. Mevrouw blij, haar mantelzorgers blij en de zorg liep op rolletjes.

Ik dacht dat het een uitvinding was van deze mevrouw maar in Trouw las ik het volgende artikel:

“Het is een opkomend fenomeen in Nederland: een Oost-Europese vrouw die bij een oudere hulpbehoevende inwoont, de boodschappen doet, afwast en ook nog eens lekker kookt. In Italië gebeurt het al op grote schaal: daar zijn naar schatting 830.000 Roemeense vrouwen in dienst bij ouderen.

Het zijn vooral kleine bureaus met enkele tientallen cliënten die in de vraag naar deze inwonende verzorgers voorzien, zo blijkt uit een kleine rondgang. De telefoon rinkelt bij hen steeds vaker. Eigenaar Jolanda Oeij van Zuster in Huis (30 cliënten, anderhalf jaar actief): “Zeker vijf keer per dag krijgen we de vraag: hoe pakken we dit aan? Vaak zijn het kinderen die zorg voor hun ouders zoeken. Of oudere echtparen van wie de een naar het verzorgingshuis moet en de ander niet mee kan.”

Die toenemende behoefte heeft alles te maken met het huidige overheidsbeleid, zegt Jacob van de Groep van zorgbureau ‘Zorg zonder Grenzen’. “Mensen zitten met de handen in het haar. Ouderen blijven gedwongen langer thuis wonen, thuiszorg wordt steeds duurder en kinderen hebben niet altijd tijd.”

Nederlanders hebben er geen zin in
Ruim tachtig procent van zijn medewerkers is afkomstig uit Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenië. Waarom? Nederlanders willen dit werk minder vaak doen. Raymond Ales van zorgbureau WWA&N: “Billen afvegen, onder de douche zetten, het is zwaar werk.” De  Oost-Europese vrouwen die hij in dienst heeft, werken voor het minimumloon.

WWA&N-eigenaar Ales bracht tien jaar geleden als een van de eersten Oost-Europeaanse ‘au pairs’ bij ouderen onder. Nederlandse ouderen zijn soms nog wat huiverig. “Dan krijg ik te horen: ‘Ik ga toch geen Oostblokker in mijn huis halen.’ Maar als ze iemand eenmaal in huis hebben, zeggen ouderen vaak dat ze er veel eerder mee hadden moeten beginnen.”

Ales licht de voordelen toe: “Sommigen liggen met een vieze luier in bed te wachten op de thuiszorg die maar een paar uur per dag aanwezig is. Met een hulp in huis is dat niet aan de orde.” En het is goedkoper, omdat ouderen met hun persoonsgebonden budget bij het zorgbureau drie tot vier keer meer zorg kunnen inkopen dan bij de thuiszorg. Ales benadrukt wel dat het niet om een vervanging, maar een aanvulling van de thuiszorg gaat.”

Ik heb er zelf ook al eens over gedacht, voor mijn vader. Hij is dan niet meer alleen en het is waarschijnlijk vele malen goedkoper, dan de zorg in een verpleeghuis. Aan de andere kant, dit zou in het geval van mijn vader pas spelen, als hij gaat dwalen en verder in zijn dementie is belandt. Misschien is het in dat geval dan wel beter om toch naar een verpleeghuis te gaan.. Wat denken jullie?

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X