skip to Main Content
Aletta Schrijft Over Haar Zorgintensieve Kids: Kom Eens Met Een Alternatief, Man

Aletta schrijft over haar zorgintensieve kids: Kom eens met een alternatief, man

Al ruim een jaar loopt mijn jongste tegen schoolproblemen aan.
Zorgvuldig en veelvuldig verzuim.
Zorgvuldig omdat ze altijd weer een excuus had om niet te gaan.
De ene keer was het haar zelfkennis: “Mam, als ik ga weet ik dat ik de sfeer in de klas ga verzieken” en een andere keer was het: “ Wat heeft het voor zin als ik nu al weet dat ik ga uitvallen. Zonde van het geld om een treinkaartje te betalen.”

In oktober afgelopen jaar trok ik al aan de bel maar een preventief gesprek met een leerplicht? Nee, onmogelijk. Dat kon niet volgens het systeem.
Dus hebben we het maar op zijn beloop gelaten met als gevolg een pittig mailtje van school afgelopen week. Die had ik op mijn klompen al aanvoelen komen.
Ook een pittig gesprek met haar werkgever, die haar opleiding betaalt. “Voor zondag ga jij ons vertellen of je van plan bent om naar school te gaan anders houdt het hier voor je op!”, was de mededeling.

Alarm, alarm. Eindelijk werd iedereen wakker en zo stond er afgelopen week ineens een gesprek met de jeugdconsulent. Omdat ik mijn pappenheimers ken, droeg ik Eefje op om vooral in haar eigen bewoording het gesprek aan te gaan met de consulent.
Dat heb ik geweten…..

“Ik ga niet naar school want er is geen ruk aan” en “welke idioot heeft dit systeem bedacht? Het systeem is dus k*t als ze geen rekening houden met kinderen die misschien helemaal niet geschikt zijn voor school. Kom eens met een goed alternatief!”
Ik was blijkbaar iets te letterlijk geweest met mijn opdracht vooral haarzelf te zijn en toch was ik wel trots op haar want ze heeft in heldere taal duidelijk gemaakt waar zij tegenaan loopt.
Er werd overigens nog wel heel even getwijfeld aan haar autisme en dus moesten de bewijzen op tafel komen.
ja, echt waar. Blindelings vertrouwen op ons woord was er dan weer net niet bij.
Ook het voorstel om in gesprek te gaan met die ene instelling, die gespecialiseerd is in autisme, viel erg verkeerd want een ieder weet dat dat de laatste op aarde is waar wij mee in zee gaan. Vreemd detail is dan dat ook deze consulent blijkbaar op de hoogte was van de verhouding mij en instelling want hij maakte er tussen neus en lippen nog een opmerking over. Blijkbaar worden onder consulenten álle zaken met elkaar besproken; ook mijn uitgesproken mening met betrekking tot mijn weekendpleegzoon.

In ieder geval: op deze ochtend hebben wij wel concrete afspraken weten te maken en geloof het of niet: ze is naar school! Vandaag. Volgende week vast weer niet hoor. Daarvan ben ik overtuigd.
Ze is niet geschikt voor school. Ze moet fladderen en leren van het leven en het is jammer dat die mogelijkheden er niet zijn in ons land die, wat mij betreft, alleen focust op economische groei.

Inmiddels heb ik de koffie op, dit stuk geschreven en ga ik mij voorbereiden op het drama wat zich vanmiddag hier weer zal melden met de meest vreselijke avonturen die ze vandaag heeft beleefd.
Fingers crossed….

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik moet eigenlijk heel erg lachen op de reactie van je dochter. Die is gewoon heel erg puber! En ook niks tegenin te brengen eigenlijk. ( ik hoor dat soort dingen ook, waarom zou ik naar school gaan als ik langer onderweg ben dan in de les zit. Waarom moeten wij dezelfde boeken lezen als jullie vroeger terwijl iedereen dat toen al verschrikkelijk vond? Hebben die leraren niks van zichzelf geleerd?)
    Hopelijk vind ze iets wat ze zou willen gaan doen want dat zal haar motivatie goed doen. En tja, preventieve gesprekken… Dat vinden ze ingewikkeld. Tot slot, als je door bepaalde opmerkingen weet dat er over je/jullie gesproken is is dat zo ontzettend tegen de hele avg-wetgeving in dat die mensen zich diep moeten schamen en je kan er nog aangifte van doen ook volgens mij. ( Niet dat dat de verstandhouding goed zal doen…) Veel plezier, en sterkte.

    1. Ja…als het allemaal niet zo ernstig was, dan had ik er ook om kunnen lachen. Ik doe het altijd met een lolletje af in de blogs maar ik word er doodmoe van. De één heeft dit, de ander dat….Heb je net het ene kind weer redelijk op de rails, dient zich de volgende al weer aan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X