Achter de wolken schijnt de zon – de positieve kanten van een dementie diagnose

De Amerikaanse hoogleraar neurologie Gregory Jicha heeft een verrassend onderzoek over de diagnose dementie afgerond. Hij zegt: de algemene veronderstelling is dat deze diagnose over de hele linie een negatieve invloed op de levensbeschouwing van de patiënt zou hebben, maar we zijn bijzonder verrast dat bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek een positieve score liet zien.

Een groep wetenschappers van de universiteit van Kentucky stelden 48 mannen en vrouwen met vroegtijdige dementie en MCI (Mild Cognitive Impairment) een aantal vragen over hun levenskwaliteit en hun persoonlijke kijk op de toekomst.

De vragenlijst die werd gebruikt heet de “Silver Lining Questionnaire” (SLQ). Uit de antwoorden op speciaal geformuleerde vragen moet blijken in welk mate deze mensen geloven dat er ook pluspunten zijn aan hun ziekte, op het gebied van betere persoonlijke relaties, meer waardering voor het leven, een positieve invloed op anderen, persoonlijke innerlijke kracht en veranderingen in levensfilosofie.

De SLQ is eerder verstrekt aan patiënten met een kanker diagnose maar nog nooit aan MCI/ dementie patiënten, volgens dokter Jicha, hoogleraar op het gebied van veroudering aan de universiteit van Kentucky en auteur van het onderzoek.

Bij bepaalde onderwerpen waren de positieve reacties sterker, zoals waardering voor het leven en de levensaanvaarding, minder bezorgdheid over falen, zelfreflectie, tolerantie tegenover anderen en de kracht of moed om de confrontatie met problemen in het leven aan te gaan, versterkte relaties en vriendschappen en nieuwe mogelijkheden om mensen te ontmoeten.

“De stereotiepe reactie bij deze diagnose is depressie, ontkenning en wanhoop”, aldus Jicha. “Dit onderzoek, hoe kleinschalig ook, laat zien dat positieve veranderingen in houding of opstelling net zo vaak voorkomen als negatieve.”

De volgende stap, volgens Jicha, is wetenschappelijk onderzoek naar de variabelen die van invloed zijn op het toekomstbeeld van deze patiënten. Hij hoopt op den duur een behandelmethode te ontwikkelen die ervoor zorgt dat de andere helft (degenen met een meer negatieve reactie op de diagnose) ook gaat zien dat er achter de wolken een zonnetje schijnt.

Bron: Universiteit van Kentucky. Dokter Jicha heeft de uitkomst van dit onderzoek gepresenteerd in juli 2016 op de internationale conferentie van de Alzheimer Association in Toronto, Canada.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top