skip to Main Content

Aan jezelf denken is niet egoïstisch! #tip

Een tijd terug las ik een artikel over ‘aan jezelf denken’.  Hartstikke moeilijk, als je druk bent met de zorg voor een ander. Toch is het belangrijk om zo nu en dan te doen, puur om het vol te kunnen houden!

Aan jezelf denken is meestal een ‘slecht ding’. Althans, dat denken mensen al snel. Je denkt dan even niet aan anderen en dus zal je wel egoïstisch zijn. Maar, hoe meer momenten we voor onszelf creëeren, hoe meer gebalanceerd, open en gemotiveerd we in het leven staan. En dat straal je uit, waardoor anderen, als fijn gevolg, ook blijer zijn als ze jou zien. Dus af en toe even aan jezelf denken is zo gek nog niet. Hoe? Deze vijf tips helpen je wellicht op weg.

  1. Luister – Doe je ogen dicht en neem een minuutje om naar jezelf te luisteren. Wat heb je nu nodig? Waar schreeuwt je lijf om? Of waar gaan je gedachten steeds heen? Een rondje hardlopen, een boek, je iPad, een kop koffie in de stad of een douche? Make it happen!
  2. Plan in – Maak ruimte in je agenda om voor jezelf te kunnen zorgen. Schrijf het op, zodat je een afspraak met jezelf maakt. Dan kan je het ook niet per ongeluk vergeten. En nou niet zeggen:’ Ik heb daar geen tijd voor”. Komop, al is het maar een half uurtje, als het maar tijd voor jezelf is.
  3. Accepteer hulp – Onafhankelijk als we willen zijn, zeggen we al snel: ‘Nee dank je’. De volgende keer dat iemand je wil helpen, zeg je gewoon eens ja. Of het nou voor een project op werk is, of bij het dragen van je spullen of het passen op je kinderen: hulp is fijn en af en toe broodnodig.
  4. Maak jezelf mooi – Neem een bad, maak jezelf extra mooi op als je naar buiten gaat, lak je nagels, doe een lippenstift op, style je haar pf kleed je extra mooi aan. Het resultaat is vaak veel meer dan alleen een mooiere buitenkant. Ik hoor je denken: het gaat niet om uiterlijk maar wees eerlijk:  Je straat vanbinnen en voelt je dan vaak stukken beter.
  5. Vertel het anderen – Laat de mensen om je heen weten wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Maak van je hart geen moordkuil. Ze zullen je niet alleen de ruimte geven, ze willen je misschien zelfs helpen op dit te bereiken. Hoe fijn zou dat zijn?!
Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X