skip to Main Content
Zorgpraatjes, Ook Voor Mantelzorgers!

Zorgpraatjes, ook voor mantelzorgers!

Zorgpraat en het vinden van je weg in Zorgland

Een paar jaar geleden hebben we een aantal keer een “Zorgproat” in de plaatselijke krant gehad, de eerste begon als volgt.. en inspireerde me tot deze post..

U zorgt, ik zorg, jij zorgt, wij zorgen. Vol zorgen, bezorgd of misschien soms ook eens zorgeloos. Wat wordt er veel gezorgd en gemantelzorgd in Steenwijkerland en de rest van Nederland en omstreken… Door ouders, grootouders, kinderen, buren, vrienden. Je rolt erin, je doet het gewoon, het is fijn om de zorg voor elkaar te kunnen doen. Maar soms is het veel intensief en langdurig en dan kan het (wel eens) teveel worden. Wat we vanuit ons Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland met regelmaat horen is dat veel mensen niet goed weten hoe de zorg anno 2019 werkt. Waar kun je nog voor professionele zorg terecht en hoe regel je dat dan? De bezuinigingen, alle veranderingen, het is er niet eenvoudiger op geworden. En niet te vergeten wat kost de zorg eigenlijk?
Vanuit ons netwerk hebben we de laatste jaren veel informatie gedeeld, gewoon omdat we merken dat er vraag naar is. En met we bedoel ik dan onze netwerkpartners zoals de wijkverpleegkundige en de wmo-consulent, waar we vanuit de hele gemeente contact hebben.

Mijn eigen ervaring  en daardoor ook stelling is ‘Als je niet weet wat je niet weet, dan vraag je er niet om’, dus dat betekent dat we ook veel ongevraagd delen. En altijd levert dat mooie ervaringen, verhalen, doorverwijzingen en verheldering op.
Mooi voorbeeld zijn de koffie inloopochtenden, waar bijvoorbeeld de ergotherapeut vertelt wat haar werkzaamheden zijn. Een paar attributen mee, en ineens gaat het leven, herkennen mensen een “handig handje” en komen de vragen vanzelf of rollen er wat huisbezoeken uit, bij mensen thuis. Dat levert ook zeker mantelzorgers wat op. En mantelzorgers in de dop, want het kan je zomaar gebeuren.. En dat is waar we het voor doen. Want handige en praktische informatie maakt de zorg lichter en geeft regie. En ik merk dan ook dat tips en trucs onderling worden uitgewisseld en dat zijn vaak de meest helpende!

Zo proberen we vanuit Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland iedereen terzijde te staan, om eraan bij te dragen dat mantelzorgers de weg in zorgland (blijven) vinden. Met ruim 85 aangesloten organisaties en ruim 1200 mantelzorgers, zijn we als netwerk stevig verankerd in de gemeente en samen weten we veel. En dat is het mooie, want ook al is niet overal een oplossing voor, je staat er niet alleen voor. Samen blijven we open staan voor verbetermogelijkheden en daarom is het belangrijk om vindbaar en bereikbaar te zijn voor alle mantelzorgers, maar ook voor andere organisaties. Want dan pas kun je “samenzorgen” goed vorm geven.

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten, een avondje voor jezelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie je zorgt zijn. Dit wordt ook wel respijt of respijtzorg genoemd. Delen van de zorg begint met het bespreekbaar maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X