Zeker weten dat je mantelzorger voor je kind kan zijn!

In de beginperiode dat ik me met mantelzorgondersteuning ging bezighouden, viel me op dat veel ouders van jonge mantelzorgers zelf niet als mantelzorger stonden ingeschreven. En omdat ik nieuwsgierig was naar de beweegreden en verhalen van deze ouders ben ik toen een belrondje gaan doen. Want als je kind staat ingeschreven als brus van een broer of zus die rolstoelafhankelijk is of bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis heeft, is dat ook voor ouders een zorg. Zorg die meer en anders is dan bij een kind dat gezond van lijf en leden is. Zorg dus die ook onder de noemer Mantelzorg valt.

En wat waren de reacties:
• Ik mantelzorger? Nee hoor ik ben haar/zijn moeder toch?
• Ik mantelzorger? Maar nee, want ik doe het met liefde!
• Ik mantelzorger? Nou ik hoef daar geen waardering voor hoor!

Ofwel… ouders van kinderen met meer dan de gebruikelijke zorg herkennen zich vaak niet in de term mantelzorger. Zij zijn tenslotte in de eerste plaats gewoon de vader of moeder! Ja en zeker ben je in de eerste plaats ouder, kan een waardering ongemakkelijk voelen en aan de liefde voor je kind wordt al helemaal niet getwijfeld! Mooie gesprekken leverde dat op. Met herkenning en erkenning. En het viel me op dat ouders zich soms wel eens alleen voelden, als op een eilandje in hun persoonlijke ervaringen, vragen en behoeftes. Want feit is dat er naast de dagelijkse zorg voor de kinderen er vaak een heleboel regelwerk bij komt kijken om alles in banen te leiden. Passend onderwijs, ziekenhuisbezoeken, indicaties, keukentafelgesprekken, noem maar op… De norm voor mantelzorg is 8 uur in de week en langer dan 3 maanden, ik bedoel maar… Het is niet zelden dat het een meervoud is. En nogmaals: met liefde, maar het is wel zoals het is. De meeste ouders kozen er voor om alsnog zelf zich in te schrijven en ik merkte dat het ook weer andere mantelzorgende ouders aantrok.

En zo ontstond ook het idee om voor deze groep mantelzorgers een bijeenkomst te organiseren. Met tegelijkertijd als doel om deze vorm van mantelzorg wat breder onder de aandacht te brengen. Het werd ‘Tapas voor zorgmama’s en –papa’s!’ In 2015 zijn we hiermee begonnen. En nog steeds voldoet het aan een vraag. Al tijdens een voorstelrondje rollen de tips en adviezen over de tafel, de middagen vliegen om! Immers de ervaring en beste tips komen vaak van mede zorgouders. Er wordt veel gedeeld met een lach en een traan, maar ook met elkaar meegedacht. En van de tapas genoten, want vooral mag het ook gewoon gezellig zijn. Een welverdiend oplaadmomentje!

Ik zou graag werkers in zorg- en welzijn willen oproepen om oog te hebben voor deze tak van mantelzorg en ouders erop te attenderen. Zodat de kracht van samen ook voor deze groep mantelzorgers nog meer benut kan worden #samenzorgen

Hartelijke groetjes, Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top