Wist je dat? Tips en Weetjes voor de mantelzorger

Wist je dat mensen met dementie aantoonbaar kunnen opleven door het gebruik van kunstmatig daglicht?

handopschouder

Onderzoek van WVO Zorg in verpleeghuis Ter Reede in Vlissingen wijst uit dat mensen met dementie ‘s nachts beter slapen, overdag minder vallen en actiever zijn bij blootstelling aan ‘kunstdaglicht’. Het gaat om een meerjarig onderzoek, waarin voortdurend gemeten wordt.

Stresshormoon

Zo wordt gekeken of er minder stresshormoon in het speeksel zit en wordt onderzocht wat daglichtsimulatie betekent voor de toediening van slaapmiddelen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van slaap af. Bij mensen met dementie geldt dat nog sterker. Omdat ook het tijdsbesef en het onderscheid van dag en nacht afnemen, gaan veel patiënten die ’s nachts wakker worden ronddwalen. Een groot aantal van deze mensen heeft slaapmedicatie nodig om de nacht door te komen. Die kunnen weer bijwerkingen hebben zoals verwardheid en verslaving.

Bij de proef zijn nu 147 bewoners betrokken van drie centra in Vlissingen en Middelburg. Het dwalen ’s nachts is nagenoeg verdwenen, wat ook voor het verplegend personeel een verbetering is.

Valpartijen

Valpartijen zijn in de onderzoeksperiode aanzienlijk gereduceerd. Bij ouderen neemt het zicht zodanig af dat het overdag kan zijn alsof men met een zonnebril op rondloopt. Door de lichtlampen van 1500 lux (tegenover 20 à 50 normaal) kunnen de bewoners zich veel beter oriënteren en vallen ze minder. Een derde voordeel is dat de bewoners door de diepere slaap overdag uitgeruster zijn en actiever worden. Hun dag-nachtritme herstelt zich.

Bron: www.gezonheidenco.nl

 

 

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top