Wist je dat? Tips en Weetjes voor de mantelzorger

Wist je dat mannen met een depressie eerder overlijden wanneer zij daarbij ook eenzaam zijn? Voor oudere vrouwen maakt deze combinatie geen verschil.

Dat blijkt uit een studie van Tjalling Holwerda (VUmc) en zijn collega’s van de Longitudinal Ageing Study Amsterdam, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De resultaten van dit onderzoek kunnen van groot belang zijn bij de behandeling van depressieve mannen. De behandeling moet zich niet alleen richten op de depressie maar ook op verbetering van sociale netwerken en interpersoonlijke relaties om de gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Mannen reageren genetisch en immunologisch (m.b.t. onvatbaarheid voor schadelijke invloeden) anders op stress dan vrouwen. dat is de enige verklaring die de onderzoekers konden geven voor het verschil tussen mannen en vrouwen in dit verband. De combinatie van depressie en eenzaamheid beïnvloeden elkaar negatief want door de depressie verliest hij zijn sociale contacten en vereenzaamt maar andersom kan ook eenzaamheid weer leiden tot depressieve gevoelens en een slechtere prognose. Dit geldt voor zowel sociale als emotionele eenzaamheid.

De studie is gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry

Mijn bron voor deze wetenschap was de website www.eenzaam.nl van Coalitie Erbij. (Nationale Coalitie Tegen Eenzaamheid). Op deze website vind je alles wat te maken heeft met eenzaamheid en wat je kunt doen om het zoveel mogelijk tegen te gaan en jezelf en anderen te helpen minder eenzaam te zijn of te worden.

eenzamestoelLR

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top