Wie betaalt palliatieve zorg thuis?

In 2012 kreeg mijn moeder ineens enorme pijnen. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ze een enorme – onbehandelbare – metastase in haar lever had. Voor de vorm werd haar nog een behandeling geboden maar dat wilde ze niet meer. Ze was 77, haar lijf was op en ze wilde naar huis om te sterven. Uiteraard respecteerden wij als familie haar wens en onmiddellijk maakten mijn zussen en ik onderling roosters om haar thuis nog zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. Mijn ouders hadden namelijk écht niet zoveel geld om thuis dure gespecialiseerde palliatieve zorg te kunnen inhuren.

Groot was mijn verbazing toen daar ineens een transfer verpleegkundige kwam melden dat ze alle zorg voor thuis al had geregeld en dat het vanuit de zorgverzekering werd vergoed. Wij konden thuis gewoon, als partner en kinderen, naast mijn moeder plaatsnemen. De – best zware – zorg werd overgenomen door 3 hele deskundige verpleegkundigen (ik noemde haar Clary’s Angels) die in 24 uur op – 24 uur af diensten super goed voor mijn moeder zorgden. Ik krijg serieus nog steeds kippenvel als ik aan hun liefdevolle zorgen denk. Wat een toewijding en wat hebben die 3 ons enorm ontzorgt en gezorgd dat wij als naasten op een relaxte manier afscheid hebben kunnen nemen van onze geweldige vrouw en moeder. Zonder alle druk die mantelzorg met zich meebrengt. We hebben uiteindelijk zelfs nog net haar 78ste verjaardag met haar kunnen vieren. De volgende dag is ze overleden .

Zoals hierboven geschreven wordt palliatieve zorg thuis dus veelal vergoed vanuit de basisverzekering. Palliatieve zorg valt onder de reguliere zorg en wordt vergoed volgens de normen en tarieven van de zorgverzekering. De kosten voor de benodigde zorg en ondersteuning bij palliatieve zorg worden in de meeste gevallen gedekt door de zorgverzekeraar. In het kort komt het hier op neer:

De palliatieve zorg wordt (voor een deel) betaald uit drie ‘potjes’:

  1. je eigen zorgverzekering
  2. de Wlz (Wet langdurige zorg)
  3. de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Hoeveel en wat je precies vergoed krijgt, hangt af van:

  • de basisverzekering van je zorgverzekeraar
  • je eventuele aanvullende verzekering(en) bij je zorgverzekeraar
  • je gemeente
  • je inkomen (in sommige gevallen)

In deze gevallen krijg je zorg van zorgverleners, en die worden betaald uit (één van de) drie potjes. Dat noem je ‘zorg in natura’.

Let wel, mijn ervaring is uit 2012. Toen was er bijv. nog gewoon een transfer verpleegkundige die alles voor palliatieve zorg thuis regelde. Ik hoor momenteel steeds vaker dat je als mantelzorger nu veel zelf moet regelen en doen qua zorg en dat het enorm veel tijd kost.  Al die verschillende instanties en loketten in de zorg zijn gekmakend. Wat zou het toch al schelen als er een centraal loket zou zijn voor alle informatie en ondersteuning die je als mantelzorger nodig hebt, hè?!

Maar goed, terug naar de info waar dit blog over gaat: De huidige vergoeding en voorwaarden kunnen anno 2024 per zorgverzekeraar en polis verschillen. Het is daarom altijd verstandig om eerst even contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te informeren naar de specifieke vergoedingen en eventuele eigen bijdragen.

Daarnaast kan het zijn dat er aanvullende financieringsmogelijkheden zijn, zoals een Persoonsgebonden Budget (PGB) of een bijdrage vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), afhankelijk van de situatie en zorgbehoefte van de persoon. Het is raadzaam om contact op te nemen met een zorgadviseur of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor meer informatie over deze mogelijkheden.

Het is denk ik ook belangrijk om te weten dat palliatieve zorg thuis meestal wordt geleverd door een team van verschillende zorgverleners, zoals huisart, wijkverpleegkundigen, specialisten en palliatief verpleegkundigen. Samen zorgen zij voor de juiste zorg en ondersteuning in de thuissituatie.

Heb jij nog aanvullingen op dit artikel? Laat het weten in de comments!

Volgende week: Wie betaalt voor palliatieve zorg in een hospice?

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top