Wat gaan we doen aan de gevolgen van deze crisis?

Hoe gaan we in deze crisis eigenlijk in Nederland om met persoonlijke, emotionele en maatschappelijke gevolgen van deze crisis en van de opgelegde maatregelen? Heel veel mensen lijden daar enorm onder. Vanuit Mantelzorgelijk denken wij dan aan bewoners en verzorgenden in verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg en de toenemende eenzaamheid onder mantelzorgers. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen voor bijvoorbeeld de economie, de ondernemers, horeca en cultuur.

Discussie

Momenteel is het zo dat het Outbreak Management Team (OMT) alleen in zicht is als het op crisismanagement aankomt. Dat is eigenlijk best vreemd, gezien de grote impact van het virus. Daar zijn ook leden van het (OMT) het zelf wel mee eens. Zo schrijft de Volkskrant in een reconstructie: Vorig jaar in de zomer werd er onderling flink gediscussieerd over de vraag of er bijvoorbeeld sociologen, gedragswetenschappers en economen toegevoegd moesten worden aan het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet in de coronacrisis. De experts vroegen zich af of hun blik op de coronapandemie niet “te nauw” was

Experts

Het OMT bestaat tot nu hoofdzakelijk uit medisch experts. Wel kan het adviesorgaan “afhankelijk van de agendapunten” soms andere experts uitnodigen, lezen we op de website van het RIVM. OMT-voorzitter Jaap van Dissel maakte volgens de krant een einde aan die discussie: “Het OMT moet zich buigen over het virus, over testen, over een exit strategie (…) We zitten er om de kwaal te bestrijden, niet voor de bijwerkingen”, zou hij hebben gezegd. Het OMT zat met enkel medisch experts aan tafel lang niet altijd op één lijn. Met nog meer experts aan tafel zou het vinden van een consensus helemaal niet meer te doen zijn, zo vreesde Van Dissel.

Niet normaal!

  • Het is voor ons als mantelzorgers, naasten en nabestaanden niet normaal dat in nieuwsberichten militairen vertellen dat zij in zwaar getroffen verpleeghuizen soms de laatste zijn die de handen van onze dierbaren vasthouden voor zij sterven. Naaste familieleden moeten die handen vasthouden!
  • Het is niet normaal dat mantelzorgers in thuissituaties na 21:00 uur alleen met een verklaring op zak naar hun dierbaren met zorgvragen kunnen en kans hebben op een boete als zij die verklaring in alle haast vergeten.
  • Het is niet normaal dat als je dringend medische zorg nodig hebt, je eerst een formulier op Rijksoverheid moet downloaden en dan pas op weg naar het ziekenhuis kunt gaan.
  • Het is niet normaal dat in Nederland de meest kwetsbaren en ouderen zo laat pas gevaccineerd worden en dat nu ineens allerlei lobbyclubjes voor willen gaan.
  • Het is niet normaal dat achter bepaalde voordeuren in Nederland zich momenteel drama’s afspelen. Er zijn in dit land ‘as we speak’ mensen die super eenzaam zijn of zo depressief dat zij zichzelf van het leven willen beroven. Er zijn er die mishandeld worden. Blijven we hiervoor wegkijken?

Laten we nu vooral niet normaal maken wat niet normaal is! Brede maatregelen vragen om een brede blik.

Ruimere kijk op zaken

Inmiddels gaat deze crisis dus niet alleen maar over het coronavirus. Natuurlijk is elke besmetting er één te veel en moeten we ons met z’n allen aan de maatregelen houden om besmettingen te voorkomen. Maar het is nu wel écht de hoogste tijd om andere experts ook mee te laten adviseren. Om de kijk op zaken te verruimen. Zeker nu blijkt dat de impact van het virus groot is. Dat het een enorme maatschappelijke, sociale en emotionele schade aanricht die nu al bijna niet meer te overzien is.

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top