skip to Main Content

Wat doet het zorgloket? #gemeente #wmo #zorgabc

Heb je ondersteuning nodig, omdat je (langdurig) ziekt bent of een beperking hebt? Of zorg je voor iemand die hulp nodig heeft – en redden jullie het niet meer alleen? Dan kun je hulp krijgen. Jouw gemeente is verantwoordelijk voor het coördineren en regelen van die hulp. Daarvoor moet je naar het zorgloket.

Wat is het zorgloket?

Het zorgloket is een afdeling van de gemeente, vaak vind je dit loket op centraal punt in het gemeentehuis. Je kunt het zorgloket ook vinden op de internetpagina van jouw gemeente. (Soms heeft het een andere naam, in Amsterdam heet het zorgloket bijvoorbeeld ‘sociaal loket’.)

Hulp bij vragen over wonen, welzijn en zorg

Bij het zorgloket kunnen alle inwoners vragen stellen over maatschappelijke ondersteuning, zoals thuiszorg en thuishulp. Hier kun je informatie krijgen, afspraken maken over zorg, of een indicatie aanvragen. De medewerkers van de gemeente informeren je over de welzijnsvoorzieningen en zorgvoorzieningen in jouw gemeente. Je kunt hier ook terecht voor informatie over aangepast wonen (verbeteringen aan je huis) of wonen op een betere plek.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De gemeente heeft een zorgloket om haar inwoners met zorgvragen te ondersteunen. De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis wonen. Maar ook dat ze in contact blijven met anderen, zodat ze niet eenzaam worden. Bovendien wil de overheid inwoners graag helpen om actief mee te doen in de samenleving.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (je leest vaak de afkorting Wmo) staat dat de gemeente je daarvoor de volgende hulp en ondersteuning moet bieden:

 • hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel)
 • vervoer (bijvoorbeeld de regiotaxi)
 • hulp bij het huishouden (bijvoorbeeld de thuiszorg)
 • begeleiding, dagbesteding en vervoer (bijvoorbeeld in een verzorgingshuis)
 • kortdurend verblijf in een instelling (bijvoorbeeld voor revalidatie of respijtzorg)
 • ondersteuning van mantelzorgers en cliëntondersteuning (bijvoorbeeld een praatgroep)
 • beschermd wonen voor inwoners met een psychische beperking (in regionaal verband)

 

 

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Hallo,
  Kentalis heeft mij geadviseerd om hulp te vragen bij het loket.
  Mijn dochter heeft adhd en heeft ondersteuning begeleiding nodig op school op het gebied van huiswerk dingen die niet snapt zoals rekenen, Nederlands. ..enz
  Geven jullie ook hulp op dat soort gebied.
  Ik hoor nog van jullie.
  Met vriendelijke groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X