skip to Main Content
Waar Zijn De Gemeenten In Deze Coronacrisis?

Waar zijn de Gemeenten in deze coronacrisis?

Op Binnenlandsbestuur.nl lazen wij een artikel over een onderzoek dat de gemeenten zo onzichtbaar zijn. Het verbaast ons niets. Want waar zijn de Gemeenten in deze coronacrisis?
Ook Mantelzorgelijk heeft onlangs een onderzoek gedaan onder de 350 Gemeenten in Nederland. Het resultaat maken we nu nog niet bekend, maar we kunnen wel alvast prijsgeven dat het behoorlijk slecht gesteld is met de informatievoorziening voor mantelzorgers.

 Niet te bereiken

In mei 2019 blogden we al over het feit dat het van je postcode afhangt of en welke ondersteuning je als mantelzorger vanuit de gemeente kunt krijgen. En dat blijkt een jaar later niet veel anders. Meteen bij aanvang van de lockdown en de afkondiging van de maatregelen kwamen veel lotgenoten er vrij snel achter dat zij er alleen voor stonden. De gemeenten stopten in veel gevallen de ondersteuning en gaven zeer weinig informatie. Sommigen gemeenten waren zelfs niet meer bereikbaar! En radeloos belden onze lotgenoten onze hulplijnen. Omdat ze er zelf echt niet meer uit kwamen. Wij werden vanaf de eerste week platgebeld en zelfs onze hulplijnen raakten overbelast. Dus hebben we snel meer inzet geregeld met een ruime bereikbaarheid. We vinden het namelijk onverteerbaar dat mantelzorgers niet de informatie kunnen krijgen die zo hard nodig is.

Steekproef

Waar kwamen al die telefoontjes van radeloze mantelzorgers ineens vandaan? Aletta deed in de tweede of derde week van de lockdown een steekproef. We schrokken van de uitkomst. De WMO was inderdaad slecht te bereiken, sociaal werk en welzijn veelal dicht, dagbestedingen werden geannuleerd, thuiszorg werd verminderd, slechte communicatie, weinig transparantie, nul informatie op gemeentewebsites en tot overmaat van ramp geen keukentafelgesprekken meer voor indicaties onder het mom van: “Ach, je kunt nu toch niet naar de dagbesteding“. De blog die ze hierna schreef werd haar niet in dank afgenomen door instanties waarvan de mantelzorgers steun hadden mogen verwachten.

Ondersteuning was en is broodnodig

Ondertussen bleef de broodnodige ondersteuning ver beneden peil. Voor ons een reden om dit grondiger te onderzoeken. Welke rol pakken de gemeenten eigenlijk in deze coronacrisis?  Vanuit de hele decentralisatie van het Sociaal Domein hebben de gemeenten namelijk de plicht om de ondersteuning van hun inwoners te organiseren. Dat de maatregelen vanuit de regering op dit moment leidend zijn, dat snapt iedereen. Maar dat ontslaat de lokale overheid niet van de plicht om alles in het werk te stellen om hun burgers zo goed als mogelijk te faciliteren en ondersteunen. Een duidelijke en zichtbare regierol, in woord en geschrift, zou hier zeer op zijn plaats zijn.

Onderzoek

 Uit onderzoek van I&O research blijkt ook dat bijna één op de drie Nederlanders niet tevreden is over de manier waarop gemeenten hen informeert over coronamaatregelen. Veel Nederlanders weten niet goed wat gemeenten in deze coronacrisis doen. Uit ons onderzoek blijkt dat het met gerichte informatie voor mantelzorgers nog slechter gesteld is. Nog steeds staat zelfs de basisinformatie niet duidelijk op de gemeentelijke websites. En zelfs na 5 jaar oefenen blijft de mantelzorger in deze crisistijd nog steeds verstoken van goede en gerichte informatie. We begrijpen dat het een lastige tijd waarin we allemaal zitten. We begrijpen niet dat de maatregelen een excuus kunnen zijn voor magere en onvolledige informatievoorziening. Wat ons betreft kom je er als gemeente niet langer mee weg door het onderwerp mantelzorgen af te doen met een korte werkomschrijving. Dank je de mieter, dat weten mantelzorgers zelf ook wel! Dit gaat niet over de crisis of de maatregelen, dit gaat over algehele onverschilligheid of onkunde.

Waar zijn de gemeenten in Coronacrisis?

 De crisis is helaas nog niet over. We hebben nog een hele lange weg te gaan. Niemand weet hoe lang het nog gaat duren. Maar het is zeker dat er veel trauma en uitputting bij onze lotgenoten zit. Ook na deze crisis. We vragen gemeenten lering te trekken uit onze input en zaken snel te verbeteren. Gewoon thuisgeven als mantelzorgers aankloppen. Wij hopen dat van ganser harte, want de gerichte ondersteuning is – zelf met de Zorgladder Mantelzorg – soms ver te zoeken. En de gemeente die ons het tegendeel kan bewijzen, die nodigen we graag uit om als “Best Practice” het goede voorbeeld te komen geven.

Marjolijn-Margreet

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X