Waar kun je klachten over mantelzorgers melden? #mantelzorgvragen

We krijgen regelmatig vragen van lezers. Bijvoorbeeld deze: wanneer je klachten hebt over een mantelzorger, waar kun je deze dan melden?

Nou kennen jullie vast die reclame van ouderenmishandeling. Ik  moest er tenminste meteen aan denken. Van die meneer met dat op de grond kapot gevallen bouwwerk. Of dat nichtje met die pinpas die ze altijd netjes teruglegt na gebruik…

Deze spots gaan over misstanden bij ouderen die nog thuis wonen. Als dat het geval is kun je een melding doen bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als je alleen een vermoeden hebt  van ouderenmishandeling, kun je dit daar melden.

Wanneer het gaat over mantelzorgers binnen een zorginstelling, dan zou ik me voor kunnen stellen dat het in gesprek gaan met de mantelzorger over dat wat je hebt gezien, gehoord of gemerkt, een goed begin zou kunnen zijn. En niet om dingen goed te praten, er kán sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is niet altijd het geval. Soms kunnen mensen de zorg voor hun naasten niet meer aan. Hun gedrag kan dan ontsporen. Dit kan leiden tot onverantwoorde zorg. Altijd goed om in je achterhoofd te houden.

Het is denk ik ook goed om bij collega’s en binnen je organisatie te vragen hoe hier mee om te gaan. Deel in ieder geval dat wat je ziet, hoort en merkt met anderen. En vraag of zij dit herkennen.

Wat zouden jullie de vragenstelster adviseren?

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Beste Pgb
  Ik heb al eerder een klacht ingediend over mevr Kwint en dhr Walbrink
  wonen op het adres Victor de stuerslaan 23
  postcode 6823 ET Arnhem
  ik heb vernomen dat ze vandaag bezoek zouden krijgen van pgb
  Mevr Kwint is net opgenomen in zhk rijnstate arnhem
  Maar pgb krijgt de heer Walbrink die ik weet wel zeker jullie gaat afbellen en nu aan de drank en drugs gaat zou beter zijn om toch te gaan onverwachts meneer gaat nooit naar het zhk als zijn vriendin wordt opgenomen dus als meneer met een smoes jullie afbelt vanwege dat hij b.v kleding moet brengen is niet waar en per slot wordt hij toch voor mantelzorg betaald lijkt me goed om onverwacht toch een keer te gaan mvg Antoinette de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top