Voor en nadelen voor mantelzorgers in coronacrisis

Stichting Werk&Mantelzorg heeft onderzoek verricht naar de beleving van werkende mantelzorgers en hun leidinggevenden tijdens de coronacrisis. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna de helft van de werkende mantelzorgers meer tijd aan zorgtaken kwijt was tijdens de crisis. Drie op de vier mantelzorgers ervaren een grotere emotionele belasting en er was meer behoefte aan ondersteuning van leidinggevenden.

Het goede nieuws is dat deze ondersteuning ook geboden wordt. Zo blijkt er meer ruimte te zijn om nieuwe afspraken te maken om werk en mantelzorg te combineren. Zowel mantelzorgers als leidinggevenden zien de potentie voor een betere werk- en privébalans in de toekomst.

Emotionele belasting

Angst voor besmetting, zorgen om de duur en impact van de crisis, een veranderde structuur maken bij zowel de zorggever als -vrager de gevoelens intens. De mantelzorger heeft minder zicht op de zorgvrager, die in veel gevallen in de risicogroep valt. De eigen regie is weg.

Postcorona effecten

Werk&Mantelzorg waarschuwt voor eventuele postcorona-effecten bij werkende mantelzorgers. Extra aandacht en begeleiding kan op de werkvloer overbelasting, verzuim en uitval voorkomen. De stichting geeft 7 tips voor werkgevers op hun website.

Thuiswerken met stip op nummer 1

Thuiswerken wordt door zowel mantelzorgers als leidinggevenden genoemd als het meest positieve effect van de coronacrisis voor de combinatie werk en zorg. De verminderde reistijd, tijd zelf in kunnen delen en uren meer kunnen spreiden over de dag (of over dagen), helpt mantelzorgers om beter balans te vinden.

Keerzijde

Er is ook een keerzijde. Het thuiswerken vervaagt de grens tussen werk- en privétijd en er is weinig ruimte voor ontspanning. Het gevaar van alleen maar werken en/of zorgen ligt bij veel mantelzorgers op de loer en de afleiding die de werkvloer of collega’s bieden wordt erg gemist.

Allerbeste nieuws

Maar wij vinden het allerbeste nieuws, dat mantelzorgers hun problemen hebben blootgelegd bij hun werkgevers. Veel van hen durfden dit voorheen nooit goed aan. Bang dat contracten niet verlengd werden of uit angst om bepaalde werkopdrachten te verliezen, hielden zij vaak hun mond. En ook dat zorgt natuurlijk alleen maar voor meer spanning en dus overbelasting.

Meer weten over het onderzoek?

Op de website van Werk&Mantelzorg kun je via een factsheet meer informatie over het onderzoek terugvinden.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top