skip to Main Content
In Vier Stappen Naar De Juiste Huishoudelijke Hulp #tips

In vier stappen naar de juiste huishoudelijke hulp #tips

Op hogere leeftijd kan huishoudelijke hulp voor de een bittere noodzaak zijn, voor de ander meer gemak. Hulp bij het huishouden (of thuiszorg) helpt in ieder geval mee om een zorg vragende dierbare zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Maar waar vind je een goede hulp in de huishouding? En waar moet je dan op letten? Dat zijn vragen die Barbara en ik vaak via de telefoon. gesteld krijgen. We hebben weer e.e.a op een rijtje gezet. Doorloop onderstaande vier stappen en ga goed voorbereid op zoek naar een hulp in de huishouding.

Stap 1: wat is jouw situatie

Welk soort huishoudelijke hulp voor jullie geschikt is, is afhankelijk van jullie situatie. Ga daarom eerst na of je in aanmerking wilt of kunt komen voor een indicatie vanuit de Wmo (ook wel georganiseerde hulp genoemd) of dat je zelf een hulp huishouding wilt inschakelen (particuliere hulp).

Wel een indicatie

Als jij of een dierbare wegens een lichamelijke of geestelijke beperking – door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of ouderdom – niet meer in staat bent om zelf het huishouden te runnen, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de Wmo. Je hebt dan de keuze uit ‘zorg in natura’ en een persoonsgebonden budget (pgb). Meer over deze twee vormen van vergoeding lees je bij stap 3.

Geen indicatie

Heb jij of je dierbare geen lichamelijke of geestelijke beperking, of wordt de aanvraag afgewezen, dan ben je genoodzaakt een particuliere hulp in te schakelen. Deze moet je zelf betalen.

Stap 2: kies de soort hulp: particuliere of georganiseerde hulp huishouding

Afhankelijk van jullie situatie kies je voor een georganiseerde of een particuliere huishoudelijke hulp. Een particuliere hulp kan iemand uit jouw eigen netwerk zijn, of bijvoorbeeld via een bureau. Voor een particuliere hulp heb je geen indicatie nodig. Het voordeel van een huishoudelijke hulp via een bureau is dat deze haar hulpen van tevoren screent en je meestal recht hebt op vervanging bij ziekte of vakantie.

Waar vind je een hulp?

 •   Particulier
  Een particuliere hulp kan je in je eigen netwerk vinden, maar ook via-via of op briefjes uit de supermarkt. Ook zijn er speciale digitale platforms voor hulp in huis.
 •   Georganiseerd
  Als je onder de Wmo-wetgeving valt, kan je kiezen uit twee manieren van vergoeding: zorg in natura en pgb. Een pgb is een soort subsidie, waarmee je zelf verschillende soorten zorg en ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, kunt inkopen. Bij zorg in natura regelt de gemeente de zorg voor je. Onder stap 3 lees je meer over het verschil tussen deze twee vergoedingen.

  Stap 3: maak afspraken

  Voordat de huishoudelijke hulp aan het werk gaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Met een bureau is dit standaard, maar bedenk dat je ook met een particuliere hulp in eerste instantie een zakelijke overeenkomst treft. Het is raadzaam om de gemaakte afspraken op papier vast te leggen, zodat er op een later tijdstip geen misverstanden kunnen ontstaan..

  Waar kun je afspraken over maken?

 •   Werkdagen en -tijden
 •   Vervanging bij ziekte en/ of vakantie en eventuele meerkosten hiervan
 •   Kosten en de betaling: contant, overboeken of automatisch incasso
 •   Taken; de voornaamste taak zou schoonmaken zijn, maar soms zijn er ook andere huishoudelijketaken waar jij of je dierbare hulp bij kunt gebruiken. Denk aan boodschappen doen, koken, wassen en strijken, en bijvoorbeeld gezelschap houden. Ook hier kun je afspraken over maken.
 •   Proeftijd
 •   Opzegtermijn

  Stap 4: financiële afhandeling

De financiële afhandeling is afhankelijk van of jij of je dierbare wel of geen vergoeding krijgt vanuit de Wmo. Als er geen indicatie is, betaal je de kosten zelf. Indien je wel een vergoeding krijgt, heb je de keuze twee verschillende vergoedingen: ‘zorg in natura’ en persoonsgebonden budget (pgb)

Geen vergoeding Wmo

De particuliere prijzen voor een hulp in de huishouding zijn heel verschillend en variëren tussen € 10,- en € 20,- per uur. In de Randstad liggen de prijzen over het algemeen wat hoger dan op het platteland. In principe kan je, in overleg met de huishoudelijke hulp, zelf bepalen wat een redelijke prijs is. Je kunt ook eens in je omgeving vragen wat een gangbaar tarief is. Een (bemiddelings)bureau hanteert meestal vaste prijzen die je van tevoren kunt opvragen.

Vergoeding Wmo

Er is een verschil in pgb en zorg in natura. Met een pgb ben je in principe vrij om je eigen zorgverleners te kiezen en ben je niet afhankelijke van de gemeente. Je bepaalt zelf van welke voorzieningen je gebruik wil maken, hoe vaak én tegen welke prijs. De administratie en betalingen doe je ook zelf. Deze zelf ingekochte zorg is vaak wel duurder dan de zorg in natura die de gemeente aanbiedt. Zij regelen dan de hulp die vervolgens geleverd wordt door zorginstellingen, zoals thuiszorgorganisaties, die bepalen welke zorg je krijgt en hoe je die krijgt. Bij deze optie verloopt de administratie ook via de thuiszorgorganisatie en heb je daar zelf geen omkijken naar.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X