Tegenstrijdige berichten over beschikbaarheid van beschermingsmiddelen voor mantelzorgers

Vandaag heb ik met belangstelling geluisterd naar de technische briefing over de beschikbaarheid van beschermende middelen en wat bleek? Er zijn ruim voldoende beschermingsmiddelen en deze zijn via de verdeelsleutel en dus via het aanvraag portaal aan te vragen. Oke, maar wie zorgt er nu daadwerkelijk voor dat de beschermingsmiddelen bij de individuele mantelzorger terecht komen? Ik ging op onderzoek uit.

Mantelzorgnl

In eerste instantie werd mij verteld dat MantelzorgNL verantwoordelijk is voor de aanvraag en distributie van beschermingsmiddelen onder mantelzorgers.
Echter lees ik op hun site dat er een tekort is aan beschermingsmiddelen en zij in gesprek zijn met het ministerie van VWS over de verdeling van de middelen zodra er voldoende zijn. Is dit oud nieuws? Of recent nieuws? Ik kan het niet vinden; er staat namelijk geen datum bij.
Eerste tegenstrijdigheid want net heb ik toch echt gehoord tijdens de briefing dat er voldoende middelen zijn en dat men vooral moet gaan aanvragen.

GGD

Vervolgens hoor ik dat de GGD verantwoordelijk is voor de verspreiding van beschermingsmiddelen en niet MantelzorgNL.          Ik ging bellen met GGD IJsselland.
“Hoe komt u aan die informatie”, werd mij gevraagd.
Ik leg haar uit dat ik kijk naar de technische briefing en vervolgens vraagt de medewerker over welke briefing ik het heb.
“De briefing. De briefing die wekelijks door de Rijksoverheid wordt uitgezonden, weet u wel?!”
Hoe is het mogelijk dat ze hier niet van op de hoogte is?? Onbegrijpelijk.
Ze licht toe dat de informatie vanuit de overheid verschilt met de informatie die zij verstrekken en zij niet op de hoogte is van beschermingsmiddelen voor mantelzorgers. Deze medewerker klinkt alles behalve overtuigend en ik krijg sterk het idee dat ze geen idee heeft waar ik het over heb.
Dat is vreemd, want worden de GGD afdelingen niet bijgepraat over recente ontwikkelingen? Dat er wel degelijk beschermingsmaterialen zijn voor mantelzorgers?
En is het niet raar dat zij de eigen informatie, gepubliceerd op hun eigen website, niet kent?
Daar staat letterlijk:
“Mantelzorgers beschikken niet over persoonlijke beschermingsmiddelen en er zijn geen beschermende middelen nodig wanneer het contact zich beperkt tot maximaal 5 minuten”.

Een tweede telefoontje gaat richting GGD Groningen.
“Goede vraag!”, zegt de telefoniste en gooit mij onder de knop om dit na te vragen.
Na 5 minuten wachten krijg ik eindelijk antwoord. Ook zij zijn niet bekend met het verstrekken of verdelen van beschermingsmiddelen voor mantelzorgers. Zij gaan mij terugbellen. Waarvan akte.

De laatste die ik bel is de GGD Flevoland.
Met wederom één heldere vraag: “Waar kan ik beschermingsmiddelen bestellen als mantelzorger zijnde?”
De dame aan de andere kant van de lijn geeft mij direct een mailadres waar ik middelen kan bestellen.
Het kan dus wel!!

Hoe zit het nou?

Het blijkt dus dat er verschillen zijn in het verstrekken van informatie of desinformatie.
Hoe moet in godsnaam dan de informatie duidelijk zijn voor alle andere mantelzorgers als er niet een eenduidig antwoord komt van de betrokken instanties.
Hoe kan het dat de ene GGD de boel goed op orde heeft en je daar beschermingsmaterialen kunt bestellen terwijl de andere GGD bijna op een vijandelijke manier je te woord staat en je verzekert dat je geen middelen krijgt zolang je niet besmet bent?
En zo spreken de experts, de overheid, de GGD en de belangenverenigingen zichzelf en elkaar tegen.

Hoe moeten wij, mantelzorgers, überhaupt nog begrijpen of er beschermingsmiddelen zijn, wie ze nu daadwerkelijk verdeelt onder mantelzorgers of waar wij die kunnen bestellen?
Ondertussen blijven mantelzorgers met deze prangende vraag zitten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top