Tegemoetkoming in de reis- of verhuiskosten? #mantelzorgvragen

Wanneer je mantelzorger bent, kom je meestal voor extra kosten te staan. Maar worden die kosten eigenlijk gecompenseerd?

Reiskosten aftrekken van de belasting

Als u kosten maakt voor mantelzorg zijn deze meestal niet aftrekbaar voor de belasting. Alleen als je samenwoont met de persoon waar je voor zorgt en diegene langdurig is opgenomen in een zorginstelling of ziekenhuis, dan kun je dat onder bepaalde voorwaarden aftrekken van belasting. De kosten vallen dan onder speciale zorgkosten. Je moet dan meer dan 10 kilometer reizen voor ziekenbezoek. Je mag 19 cent per kilometer aftrekken als je met je eigen auto rijdt, of de werkelijke kosten van taxi of openbaar vervoer. Het maakt hierbij niet uit in wat voor soort auto je rijdt.

Voor meer informatie kijk je op de site van de Belastingsdienst.

Reiskostenvergoeding mantelzorger vanuit de gemeente

Sommige gemeenten vergoeden de reiskosten van mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Dit geldt helaas niet voor de gemeente Amsterdam en de gemeenten in Amstelland en Meerlanden. In alle andere gevallen loont het om contact op te nemen met de gemeente waarin degene voor wie u zorgt woont.

Tegemoetkoming in de verhuiskosten?

En hoe zit het bijvoorbeeld als je besluit in de buurt te gaan wonen van degene die je zorg nodig heeft? Want wanneer iemand vanwege medische redenen moet verhuizen, dan krijgt deze een soort onkostenvergoeding voor de verhuizing.
Deze standaard vergoeding bestaat helaas niet voor mantelzorgers. Gemeenten beoordelen elke aanvraag op bijzondere omstandigheden.
Een verhuiskostenvergoeding kan mogelijk als bijzondere bijstand aangevraagd worden bij de gemeente.
De gemeente kan soms helpen met urgentie, informeer hierover bij het WMO loket van de betreffende gemeente.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top