Supermarkt in Nuenen geeft mantelzorgers alle ruimte

Bij de Jan Linders supermarkt in Nuenen prijkt sinds kort tegen een pilaar in de winkel een officieel bord: Mantelzorg Vriendelijke Werkgever. Nu zal je wellicht denken; Is dit het nieuws? Ja, dat is het nieuws maar het verhaal erachter is wat mij betreft een voorbeeld van zoals het er bij alle werkgevers van mantelzorgers in Nederland eigenlijk aan toe zou moeten gaan.

Het predicaat Mantelzorg Vriendelijke Werkgever wordt namelijk niet voor niets aan supermarkteigenaar Tim Haentjes gegeven. Hij kreeg deze erkenning omdat er in zijn bedrijf zoveel oog voor elkaar is. En zeker voor wie naast het werk in de super ook nog eens mantelzorger is. Dat horen we graag.

Een personeelslid vertelt aan ED.nl dat zij aan den lijve heeft ondervonden wat mantelzorg vriendelijk werken is. Ze is mantelzorger voor haar echtgenoot en krijgt alle ruimte om er voor hem te zijn. Alle leidinggevenden zijn op de hoogte van haar thuissituatie en als er iets aan de hand is dan meldt zij zich. Laatst kwam de dagopvang niet en belde haar buurvrouw dat haar echtgenoot buiten stond te wachten. Zij kan dan zonder probleem even op en neer naar huis.

In het begin van de coronacrisis was er veel onzeker, vertelt zij verder. Zij is tien weken thuisgebleven. Er was geen thuiszorg en de dagopvang verviel dus moest zij alles zelf doen. Werken ging echt niet, maar dat was geen probleem. Het werd in de winkel opgelost. Hoe fijn is dat?! Daar maakt Haentjes zich o.a. sterk voor. Doordat iedereen op de hoogte is van de situatie houden ze rekening met elkaar. En er is begrip. Er waren nog geen kuchschermen, geen mondkapjes en zijn mantelzorgende werkneemster mocht van hem geen enkel risico lopen.

Toen Haentjes als manager in bij de Nuenense super begon ging hij het gesprek aan met zijn werknemers. Zo weet hij hoe het er privé voorstaat. Hij houdt er bij het maken van de planning rekening mee. Ze weten dat ze met problemen bij hem terecht kunnen.

Het meedenken met zijn medewerkers legt Haentjes en zijn winkel geen windeieren. Het leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en dat is goed. Klanten voelen dat. Ook is er minder ziekteverzuim. Als het bij iemand privé wat lastiger is neem je dat toch mee naar je werk, aldus de kersverse Mantelzorg Vriendelijke Werkgever.

Ben jij mantelzorger en werk je voor een werkgever die niet erg Mantelzorg Vriendelijk is? Misschien is het een idee om dan toch het gesprek eens aan te gaan. Laat je werkgever dit verhaal in elk geval lezen. Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig namelijk écht de normaalste zaak van de wereld. Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit de komende jaren alleen maar. Werkgevers zullen hier vroeg of laat dus écht rekening mee moeten houden.

Bedrijven die in aanmerking voor de erkenning Mantelzorg Vriendelijke Werkgever willen komen, kunnen de voorwaarden opvragen bij Werk&Mantelzorg. Deze organisatie zet zich in voor werkgevers en organisaties die mantelzorgvriendelijk willen werken en de combinatie werk en mantelzorg mogelijk maken.

 

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top