Slimme senioren… oriënteren zich ruim van te voren!

Eind jaren tachtig was er de slogan: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. De laatste tijd schiet me dat wel eens door het hoofd, omdat het in zorgland anno nu misschien wel meer dan ooit verstandig is om je als oudere jongere voor te bereiden op wat mogelijk gaat komen. Als de jaren gaan tellen wordt de kans onmiskenbaar groter dat je op enig moment wat krakkemikkiger wordt. Kan je je daar op voorbereiden? Ja, wel enigszins en dan vooral op praktisch vlak. Niemand heeft een glazen bol om te kijken hoe (en of) je er over een x aantal jaren bij zit. Echter de tijd van nu brengt mee dat het misschien wel verstandiger dan ooit is om wel eens te kijken wat er allemaal aan handigheidjes, aanpassingen, informatie enzovoorts, al dan niet voorhanden is.

Dus daarom.. Slimme senioren oriënteren zich ruim van te voren! Want het is slim om op tijd de bakens te verzetten, als je nog kwiek bent, om te weten wat er kan en is op het gebied van zorg en welzijn. Een flinke dosis geluk hoort er natuurlijk ook bij, om gezond en fit ouder te worden, maar op het gebied van preventie is er vaak winst te behalen. “Zelfredzaam zijn”, “Zorgen voor een stevig netwerk” en “Eigen regie houden” zijn termen van de laatste jaren, maar ook steeds meer noodzaak. Want het is (helaas) een gegeven dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste en nodige zorg geregeld te krijgen. Krapte op de arbeidsmarkt, van huishoudelijke hulp tot gespecialiseerd verpleegkundige.. op alle vlakken zijn er veel vacatures die moeilijk in te vullen zijn. En dat maakt dat de druk op mantelzorgers groeit en groeit.

Het belang van een “stevig netwerk” oftewel een kring van vrienden, kennissen, buren, familie om je heen, wordt vaak duidelijk als je hulp nodig bent, door ziekte of ander ongemak. Goed om bij stil te staan, als je nog vitaal bent. Dus maak er een keer tijd voor en ga (samen) op zoek naar info en praat met elkaar over zaken als veiligheid, wonen, mobiliteit, (mantel)zorg en gezonde leefstijl en wat als er… gebeurt. Sowieso levert het vaak mooie ideeën en interessante gesprekken op!

Hartelijke groetjes,

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top