skip to Main Content
Respijtzorg, Maak Er Geen Hindernisbaan Van! #mantelzorg

Respijtzorg, maak er geen hindernisbaan van! #mantelzorg

Respijtzorg is een term die gelukkig steeds meer mantelzorgers kennen en steeds meer door werkers in zorg en welzijn wordt benoemd naar mantelzorgers. Voor wie het 1-2-3 niet paraat heeft: respijtzorg is de zorg tijdelijk uit handen geven, om zelf als mantelzorger even op adem te komen, bij te tanken, op te laden. Dat kan om een uurtje, een dagdeel, een weekend of soms ook meerdere dagen gaan. En dat is hard, heel hard nodig. Meer dan ooit en dat komt vooral door alle veranderingen in de zorg van de laatste jaren. Het is met name aan de orde bij de groep zorgvragers op leeftijd. Steeds langer blijven mensen met een zorgvraag thuis wonen, wat heel mooi is als dat de wens is en de zorg goed is georganiseerd, helaas is dat niet overal vanzelfsprekend. Draagkracht en draaglast liggen overal verschillend, ieders situatie is anders. Het beroep dat op mantelzorgers wordt gedaan wordt daardoor steeds groter. Het wordt ook anders als bijvoorbeeld iemand met een vorm van dementie of hersenletsel eigenlijk op een woonplek met zorg zou moeten gaan wonen, maar dat door wachtlijsten dit moment maanden of langer op zich laat wachten. Dan ligt de fors overbelaste mantelzorg op de loer en is respijtzorg echte noodzaak. Daarnaast hoor ik steeds vaker de wens om de respijtzorg thuis te regelen, bijvoorbeeld in de vorm van weekendzorg, zodat de zorgvrager niet uit de vertrouwde omgeving hoeft en de mantelzorger toch even vrij is van de mantelzorg.

Maar dan heb je bedacht dat respijtzorg kan helpen om het mantelzorgen vol te houden, wat dan, hoe dit te regelen? En daar begint de hindernisbaan. Via de wmo, wlz, jeugdwet en kan het ook via een pgb? En niet te vergeten de zorgverzekeraar, hoe zit dat ook weer? En in welk pakket en.. oh ja, die eigen bijdrage? Cak? Heel vaak heb ik mantelzorgers horen verzuchten dat ze niet door de papierwinkel kwamen en het er bij lieten zitten, (met een diepe zucht). Heel jammer en ook vol risico’s en verdriet.

Het is soms een doolhof om respijt te regelen, ook voor werkers in de zorg. Vandaar mijn wens en oproep om het regelen van respijtzorg eenvoudiger te maken. Zodat mantelzorgers zich op kunnen laden en de zorg op een goede manier voort kunnen zetten. Mantelzorgondersteuning valt onder de wmo, de gemeente dus en daarom zou je voor het aanvragen van respijtzorg ook voor iedere situatie bij de gemeente terecht moeten kunnen. Immers respijtzorg is bedoeld voor mantelzorgers en zou dus ook voor de mantelzorger geïndiceerd moeten worden. Of het nu in de vorm van weekendzorg, dagbesteding of een vrijwilligersorganisatie is. Dat er dan aan de achterkant, op het vlak van financiën wat geregeld wordt met andere partijen als het zorgkantoor, is natuurlijk prima en logisch. Maar mijn belang is dat de mantelzorgers daar niet ook nog mee belast worden, kastjes en muren genoeg!

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X