skip to Main Content
Paula Blogt Over Haar Werk: Startbrochure Voor Mantelzorgers!

Paula blogt over haar werk: Startbrochure voor mantelzorgers!

Afgelopen week las ik via de sociale media dat de tweede kamer € 500.000 vrijmaakt voor een informatiepakket voor mantelzorgers. Een pakket dat ingaat op vragen als waar je terecht kunt als mantelzorger, waar je op moet letten en waar je de goede ondersteuning vindt in je gemeente. Wat een berg geld voor iets dat vanuit alle gemeenten gewoon geregeld zou moeten zijn. Alle gemeenten krijgen immers geld voor mantelzorgondersteuning. Voor die € 500.000 zou dan bijvoorbeeld een stuk respijtzorg bekostigd kunnen worden. Daar hebben veel mantelzorgers concreet wat aan!

In Steenwijkerland hebben we onlangs onze Startbrochure voor mantelzorgers uitgebracht en gepresenteerd. Feitelijk ook een informatiepakket en daarom vertel ik graag hoe dit tot stand kwam, hopelijk inspireert het andere gemeenten. De brochure is eigenlijk het antwoord op de vraag “Wat hebben (beginnende) mantelzorgers nodig en hoe kunnen we daarin ondersteunen vanuit onze welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop?” Antwoord: gewoon heel praktisch, een overzichtelijke brochure met alles wat er voor en over mantelzorg te doen en te vinden is in Steenwijkerland. Uiteraard digitaal, maar ook op papier voor wie dat handiger is.

Veel informatie was wel voorhanden, maar er was een update nodig, het moest wat compacter, maar toch met alle relevante informatie voor onze gemeente Steenwijkerland bij elkaar. Best een klus! En zo kreeg onze spiksplinternieuwe Startbrochure voor Mantelzorgers vorm. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de wethouder Zorg, bij de opening van de Dag van de Mantelzorg 2019. Een mooi moment, want daar waren veel mantelzorgers aanwezig, die gelijk een exemplaar meekregen. Zo ook de netwerkpartners en zij helpen inmiddels met het delen van de brochure aan mantelzorgers, die zich melden of erop worden geattendeerd. Want zo gaat het vaak. Een ander attendeert je op Jouw Mantelzorger zijn. Juist in zo’n eerste periode is informatie belangrijk, maar sta je zelf als kersverse mantelzorger niet stil bij het feit dat:
1.    je mantelzorger bent,
2.   er een heleboel informatie is waar je iets of veel aan kunt hebben,
3.    je misschien wel verrast bent door alles wat er al is voor mantelzorgers.

De kracht van het Mantelzorgnetwerk wordt zo weer duidelijk. Want… wat mij betreft is het minstens zo belangrijk is om mantelzorg goed op de agenda te hebben, en te houden, in de gemeente waar je woont en/of werkt. Niet alleen in een informatiepakket, maar juist in het bewustzijn van iedereen die werkt of betrokken is in het Sociale Domein. Daarbij is een stevig netwerk met organisaties uit zorg- en welzijn onmisbaar. Waarin iedereen mantelzorgers, vrijwilligers en elkaar de juiste weg kan wijzen, mee kan denken of een luisterend oor kan bieden. #verbinden #netwerken #samenwerken

Ik wens het alle mantelzorgers toe. Want het een kan niet zonder het ander! Onderstaand de link naar onze startbrochure voor mantelzorgers. Ik hoor graag de reacties en tot slot wens ik iedereen alvast mooie feestdagen toe en alle goeds voor 2020!

https://www.sociaalwerkdekop.nl/downloads/Startbrochure%20mantelzorger.pdf#zoom=100

Hartelijke groetjes, Paula Bierma

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X