skip to Main Content
Ontstaan En Groeikracht Van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Ontstaan en Groeikracht van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

‘Hoe komen jullie in Steenwijkerland aan zo’n groot Mantelzorgnetwerk?’ Die vraag komt soms langs. Oh en hoe we ons Mantelzorgnetwerk in Steenwijkerland hebben opgezet? Want wat is het een groot netwerk, zoveel partijen en veel mensen die het kennen.. Dat klopt en is fijn om te horen, want Wij en daarmee bedoel ik feitelijk de mantelzorgers, Wij worden gezien! Er staat niet veel op papier, geen van te voren bedacht plan. Maar altijd bereid om te delen en elkaar zo vice versa te inspireren (ook dat is netwerken) probeer ik uit te leggen hoe het is gegaan:

De constatering dat mantelzorgers het steunpunt mantelzorg minimaal opzochten was ergens in 2012 reden om het anders te gaan doen. Hoe vinden we de mantelzorgers en hoe vinden de mantelzorgers ons? De gemeente daagde het steunpunt en andere partijen destijds hiertoe uit, en zo kwamen we met een groepje van 5 organisaties om tafel te zitten. Het groepje wat uiteindelijk de eerste netwerkpartners werden. Tegelijkertijd nodigden we hier natuurlijk mantelzorgers voor uit. Want wat mist er en wat is nodig? Stel deze open vragen en je krijgt het antwoord.. Zo werd steunpunt (klinkt te steunachtig) netwerk en toen was het zaak om het netwerk tot groei te laten komen door meer organisaties te vinden die hier meerwaarde in zagen.
En dat hebben we gedaan. Door:
• Met regelmaat de netwerkpartners te mailen met info en agendatips voor mantelzorgers
• Nieuwsbrieven maken, de eerste nieuwsbrief kwam uit in 2013, met alle info bij elkaar.
• Een website met aanmeldmogelijkheid en alle info bij elkaar
• Regelmatig een relevante berichten over mantelzorg in krant en sociale media
• Focus op verbinden, verlichten en versterken. En mantelzorgers kwamen via de netwerkpartners of andere mede mantelzorgers op ons spoor en meldden zich aan.
• Voortdurend positief te benaderen, mantelzorg is niet per definitie drama, zeker niet! Veel gaat goed, maar ook veel kan beter, maar ook: niet alles is op te lossen.
• Voorkomen van vastlopen, inzetten op preventie.
• Kracht van herhaling van bovenstaand, met een coördinator die dit alles blijft aanjagen.

Cruciaal is en was vanaf dag 1 dat zorgprofessionals ogen en oren open hebben voor mantelzorg en mantelzorgers. En dat zijn we ze gaan vertellen. Keer op keer! Want wie zijn die mantelzorgers? Dat zijn de partners en kinderen misschien van mensen met geheugenproblemen in de wijk. De ouders van zorg intensieve kinderen en jonge mantelzorgers. De familie van een naaste met hersenletsel. En ga zo maar door. En zo is het gaan rollen. Bewustzijn kweken en ook de slogan ‘Waar zorg is, is mantelzorg’, hielpen hierbij.

Vandaaruit is het Mantelzorgnetwerk gegroeid. Van 5 naar 20 en ineens waren het 50. En inmiddels staat de teller op zo’n 80 netwerkpartners anno 2019. En een veelvoud aan zorgprofessionals. Altijd in beweging, zichtbaar en in verbinding. En daar zit de groeikracht. Elkaar met regelmaat zien, weten wie wat doet. Samen weten we heel erg veel en kunnen we veel mantelzorgers verder helpen, door een luisterend oor te bieden of info te verschaffen. En met de groei van het Mantelzorgnetwerk groeide ook het aantal ingeschreven mantelzorgers. Van 300 naar 500 tot zo’n 1250 mantelzorgers anno 2019.

Sinds 2018 maakt het Mantelzorgnetwerk onderdeel uit van Sociaal Werk De Kop. We organiseren veel activiteiten en bijeenkomsten door het jaar heen, natuurlijk de dag van de mantelzorg, maar het hele jaar door is er van alles te doen. En zijn we er voor mantelzorgers. En ik? Ik mag dit nog steeds coördineren, voor mij als mantelzorger de ideale vorm van respijt! 

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X