skip to Main Content

Online, we gaan gewoon door!

Nog even en we hebben er al een jaar coronamaatregelen op zitten, maar goed dat we vorig jaar maart niet wisten, dat corona tot vandaag de dag nog zo bepalend was. En toch… wat is het ook weer snel voorbij geraasd, dat jaar 2020. Halverwege maart hebben we de eerste lotgenotengroep af moeten zeggen, dat was het Hersenletseltrefpunt Steenwijkerland. En inmiddels lijkt het er nog niet op dat er wat ook maar hervat kan worden met de zoete inval in groepsverband, op de manier zo we dat gewend waren.

Dus… in plaats van steeds een paar maanden van alles naar voren uitstellen gooien we het roer om en organiseren we zoveel mogelijk in besloten online omgeving of anderszins coronaveilig, want dat lotgenotencontact wordt gemist horen we terug. En kan er dan wel op enig moment versoepeld, dan is dat immers snel genoeg geregeld. Want het vooruitschuiven is nu wel klaar, niet meer in de parkeerstand maar in aangepaste versie door. En het is zeker zo dat er mantelzorgers zijn voor wie online contact geen optie is. Te ingewikkeld, minder fijn of gewoon geen laptop of andere middelen tot de beschikking. Soms kunnen we mensen van afstand een beetje door de digitale koud-water-vrees heen helpen en blijkt dat ook weer een overwinning te zijn. Gelukkig is telefonisch contact met vrijwel alle mantelzorgers wel mogelijk, we spreken dan ook wekelijks een aantal en merken ook dat mantelzorgers ons weten te vinden om even bij te praten, zorgen te delen en soms stoom af te blazen.

Een voordeel van online ontmoeten is dat mensen die minder mobiel zijn, maar juist wel handig met internet zijn, nu ineens juist meer kunnen aansluiten. ‘Want met het openbaar vervoer van ons dorp naar de stad zien te komen voor een lotgenotenbijeenkomst, dat valt niet mee’. Reden genoeg om dus meer de focus op alternatieven te leggen. Zo hebben we 2 online yoga sessies georganiseerd, waarvan de eerste inmiddels is geweest en waar positief op is gereageerd; online oplaadmomentjes! En we gaan voort, uitvragen en uitproberen en door.

Wat ik zelf prettig vind is het regelmatig overleg met mantelzorgondersteuners uit een grotere regio, ook dat gaat inmiddels een jaar online. En het is toch wel erg bijzonder, zinvol en efficiënt om in een uurtje even een rondje te maken met collega’s van 10 organisaties uit even zoveel gemeenten. Horen waar iedereen mee bezig is, om elkaar te inspireren en ideetjes uit te wisselen. We zijn op deze manier naar mijn gevoel zelfs meer betrokken bij elkaar dan voor corona, dat moeten we hoe dan ook vasthouden! Niet voor niks heb ik zelf ook wel peentjes gezweet achter de schermpjes, vooral met al het ‘gezoom en geteam’, zonde om dat weer los te laten, nu ik dat eindelijk onder de knie heb! We gaan er vast samen een goede middenweg in vinden.

Voor nu, blijf gezond en blijf vooral kijken naar wat wel kan. Om zo de moed erin houden. Samen!

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X