Online cursus wil mantelzorgers ontlasten #dementie

Een nieuwe online cursus wil mantelzorgers helpen om beter met de dagelijkse zorg voor hun naaste met dementie om te gaan en daardoor minder last te hebben van stress en somberheid. Wil je deze cursus, iSupport genaamd, volgen en meedoen aan een onderzoek naar de effecten ervan? Dat kan.

iSupport is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkeld en door de Vrije Universiteit Amsterdam en Alzheimer Nederland beschikbaar gemaakt voor Nederland. Voordat deze cursus aan iedereen beschikbaar wordt gesteld, willen de ontwikkelaars eerst nagaan wat de effecten zijn.

De cursus

De cursus bestaat uit 23 lessen rond 5 thema’s:

  1. Wat is dementie?
  2. Wat betekent het om mantelzorger te zijn?
  3. Verlenen van dagelijkse hulp bij activiteiten en persoonlijke verzorging
  4. Hoe kun je ook nog goed voor jezelf zorgen?
  5. Hoe ga je zo goed mogelijk om met lastig gedrag van je naaste?

Je doet de cursus op de computer en kunt zelf beslissen welke lessen je wilt volgen, in welke volgorde, wanneer en in welk tempo. Geadviseerd wordt om in ieder geval een les per week te volgen. Tijdens het volgen van de cursus kun je – via email – ondersteuning krijgen van een ervaringsdeskundige: iemand die zelf ervaring heeft met mantelzorgen en de cursus goed kent.

Het onderzoek

Voor het onderzoek volgt u de cursus en vult u driemaal een vragenlijst voor de onderzoekers in (bij aanvang, na 3 maanden en na 6 maanden). Het invullen duurt telkens ongeveer 45 minuten.

De cursus volgt u direct, of 3 maanden later. De onderzoekers willen kijken wat het verschil is. Er wordt gelood wie direct en wie na drie maanden de cursus gaat volgen.

Geïnteresseerd?

Als je geïnteresseerd bent in deelname kun je je  Nu aanmelden. Je verplicht je daarmee nog tot niets. De onderzoekers nemen daarna per email contact met je op. Het hebben van een emailadres is noodzakelijk om mee te kunnen doen.

Meer over de cursus 

Meer over het onderzoek en de onderzoekers

Bron: Innovatiekring dementie

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top