‘Onbewezen’ zorg moet uit het basispakket

De laatste nieuwsberichten geven aan dat vanuit het Integraal Zorgakkoord wordt gesteld dat onbewezen zorg uit het basispakket moet. Zorg die dus waarschijnlijk niet bewezen is. Maar wat is precies onbewezen zorg en wie bepaalt dat?

Ik kom er niet uit wat er precies bedoeld wordt met onbewezen zorg. Is dat de zorg die niet bewezen kostenbesparend is? Of zorg die niet bewezen efficiënt of effectief is? Of is onbewezen zorg de geleverde zorg zonder acceptabele doelmatigheid of passendheid? Het verhaal is wel dat het schrappen van deze onbewezen zorg zal leiden tot vermindering van instroom van patiënten en tot versobering van de ouderzorg.

Onbewezen is hier een vaag begrip waar niemand de vinger op kan leggen. En die vaagheid maakt het zorgelijk en onvoorspelbaar. Want als niemand weet wat het concreet inhoudt, dan kun je dus ook geen tegenargumenten geven. Maar voordat we nu de nadruk gaan leggen op onbewezen zaken, dan doe ik graag een paar suggesties om bewezen inefficiëntie eerst te beperken.

Volgens mij kunnen we best zonder een aantal handelingen, procedures, protocollen en functies. Voor mij is het onbewezen wat het nut is van alle registraties die gedaan moeten worden. Wat levert het op als iedere verpleegkundige ieder uur zeker een kwartier bezig is met administratieve zaken? Waarom zijn er ellenlange tijdrovende procedures voor indicaties of declaraties? En wat is de noodzaak van zoveel managementlagen in de zorg?

Laten we daar eerst maar eens naar kijken voordat we het mes in het basispakket zetten.

Dat er iets moet gebeuren in de zorg, dat snap ik. Maar de voorgestelde harde keuzes raken vooral de ouderen en gehandicapten en zullen direct invloed hebben op de kwaliteit van hun zorg en hun leven. Dit lijkt wel een beschaafdere versie van de ‘dor hout’-discussie van twee jaar geleden.

Het is dus nog niet duidelijk welke zorg op de nominatie staat om binnenkort geschrapt te worden en het blijft mij onduidelijk welke aantoonbare kwaliteitseisen hiervoor de basis vormen. Wel is mij duidelijk dat wat onze ouderen hebben opgebouwd met dezelfde kracht wordt afgebroken. Wat dit gaat betekenen voor ons als mantelzorger en als zorgvrager van de toekomst doet me huiveren.

Avatar foto

Ervaringsdeskundige mantelzorger, veranderkundige/organisatieadviseur, moeder en echtgenote. Zorgt al jaren voor moeder en broer. Spreekt en schrijft over vraagstukken in het sociaal domein en mantelzorg. Rode draad is: opsporen, blootleggen, bespreekbaar maken en verbinden. Hiervoor kijkt en luistert ze met een open blik naar alle mensen en zaken die ze tegenkomt. Ze is gedreven om de positie van mantelzorgers te verbeteren en op te komen voor hun belangen. Margreet is tevens bestuurslid van onze stichting, projectleider en de schrijfster van ons MantelzorgManifest.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. onbewezen zorg, meer managers uit de zorg halen, meer personeel, mantelzorgers leveren al onbetaalde zorg, waardeer die is, want ik ben zelf ziek en ben mantelzorgster voor mijn dementerende man in een tehuis en een broer met een verstandelijke beperking. Vertaal het eens in: niet geleverde zorg! door personeelstekort, door mantelzorgers die meehelpen (soms niet vrijwillig), bij mijn broer (66 jaar) MOETEN zij elke dag naar de dagbesteding, want er is geen personeel, ,s avonds flexers die mijn broer en zijn groep niet kennen, hoe vreselijk is dat?? Laat iedereen maar eens meelopen met mij, dan weet iedereen waar de schoen wringt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top