skip to Main Content
Moet Ik Nog Wel Mantelzorgen Voor Mijn Boze Moeder? #hulpvraag

Moet ik nog wel mantelzorgen voor mijn boze moeder? #hulpvraag

Ik ben een van acht kinderen. Mijn moeder is 82 jaar, gebonden aan een rolstoel en ze heeft steeds meer zorg nodig. Geen van mijn broers en zussen kijkt naar haar om omdat ze met iedereen ruzie heeft gemaakt. Mijn moeder is een enorme boosaardige vrouw en moeilijk te verzorgen. Het probleem is dat ik mijn vader op zijn sterfbed beloofd heb, om er altijd voor haar te zijn.

Mijn man en ik hebben na het overlijden een huis bij haar om de hoek gekocht. Op die manier kan ik dagelijks voor haar zorgen en ook gewoon bij mijn gezin zijn. Ik regel alles voor haar: haar financiën, haar medicijnen, haar persoonlijke verzorging maar ook de was, haar eten en de boodschappen. Mijn moeder accepteert geen hulp van buitenaf. Sinds kort hebben we wel een maal per week een thuishulp. Maar ook daar doet ze gemeen tegen.

Mijn moeder is altijd een nare, onhebbelijke vrouw geweest. Tegenwoordig is ze echt duivels. Ze beschuldigt me dat ik haar geld en haar spullen steel. Ik doe in haar ogen alles fout. Ik kan niet afwassen, ik doe haar pijn bij het aan en uitkleden, ik probeer haar te vergiftigen als ik haar medicijnen geef, ik kam haar haar niet goed, ik kan niet koken en koop de verkeerde etenswaren. Echt, het is nooit goed!

Sinds kort heeft ze me gemachtigd voor haar bankrekening. Puur omdat ik dan haar rekeningen kan betalen. Daarnaast heb ik een bankpas van die rekening. Bij elke opname die ik voor haar boodschappen doe, beschuldigt ze me van diefstal.

Daarnaast zegt ze steeds: “Nu je de totale controle over me hebt, zorg je helemaal niet meer voor me.” Niets van mijn normale routine is anders. Ze krijgt echt goede zorg. Elke week komt mijn man langs om alles met mij samen te checken. Medicijnlijst, bankzaken, dat soort dingen. Ik ben namelijk als de dood dat ik het niet goed doe. Ook hem vertrouwd ze niet.  “Jullie trekken zeker samen mijn rekening leeg” zegt ze dan.

Mijn eigen kinderen willen hun oma niet meer bezoeken omdat ze nooit eens aardig doet. Mijn broers en zussen zeggen me dat hun moeder al dood is en komen niet meer. Mijn moeder heeft geen eigen broers of zuster en neven of nichten. De neven en nichten van mijn vaders kant komen ook niet meer. Ik ben de enige die nog naar haar omkijkt.

 

In plaats van dat ze het fijn vindt dat ik er voor haar ben, neemt ze het mij kwalijk dat haar andere kinderen niets meer met haar te maken willen hebben. Ze is altijd boos op me, behandelt en praat tegen me alsof ik een minderwaardig wezen ben. Ze gooit dingen naar mijn hoofd, schreeuwt naar me, beschuldigt me, slaat me, spuugt naar me.. Ik heb er inmiddels zo’n schoon genoeg van.

 

Ik ben echt ten einde raad en hou het zo niet meer vol. Mijn man zegt steeds dat ik alles in gang moet zetten om haar te laten opnemen. Ik vind dat zo erg. Ik heb het mijn vader destijds beloofd.

Wat zouden jullie doen?

 

*de naam van deze briefschrijfster is bekend bij de redactie

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X