Mijn potje met mantelzorggeluk

Meer dan een jaar had ik een potje met mantelzorggeluk. Aan het eind van mijn dag als mantelzorger scheef ik een klein briefje over iets goeds dat die dag was gebeurd, en stopte dat in de pot. Om de zoveel tijd haalde ik willekeurige briefjes uit de pot, en las ze. Ze waren onthullend.

Ten eerste bewezen de notities dat er tijdens mijn mantelzorgdagen veel positieve dingen gebeurden, iets dat ik moet onthouden. Als ik alle briefjes zou optellen, denk ik dat er meer positieve notities zijn dan het aantal teleurstellingen en moeilijke dagen die ik heb ervaren. Door het schrijven en lezen van de briefjes zag ik het grotere geheel van de mantelzorg en mijn veelomvattende taken.

Op datum gerangschikt waren de notities een soort geschreven grafiek van de gezondheid van mijn man. Mijn man liep een dwarslaesie op tijdens een langdurige operatie (13 uur) waar vier chirurgen probeerden een gescheurde aorta te repareren. Volledig herstellen van een dwarslaesie komt vrij weinig voor, maar de vooruitgang van mijn man was echt verbazingwekkend.

Onlangs moest mijn man naar een van zijn artsen voor controle. Toen ze hem zag, zei ze: “Ik heb u op de intensive care gezien, ik kan bijna niet geloven dat u dezelfde persoon bent!”

Met de hulp van fantastische, toegewijde fysiotherapeuten en ergotherapeuten leerde mijn man om weer te staan. Staan en draaien, een paar stappen zetten met zijn rollator en korte afstanden lopen in huis. Zijn vooruitgang werd gedocumenteerd in mijn potje met mantelzorg geluk, en sommige notities maken me nog steeds aan het huilen. Hier zijn wat voorbeelden.

John zegt dat hij sterker wordt. Hoera!

Geweldige fysiotherapiesessie vandaag. John boekt echt vooruitgang!

John had een evaluatiegesprek met zijn revalidatiebegeleider. Hij kreeg goed advies en de begeleider bestelde een speciaal matras voor hem.

John oefende vanmorgen op zijn zit-crosstrainer. Het ging erg goed.

Vandaag heeft John twee keer de hele breedte van ons huis gelopen met een rollator.

Naarmate mijn mantelzorgdagen drukker werden namen de briefjes in mijn pot af, en uiteindelijk stopte ik er helemaal mee. Hoewel ik me daar een beetje voor schaam, begrijp ik wel waarom. Of het nou meer doktersbezoeken waren of het leren van een nieuwe procedure, mijn zorgtaken bleven toenemen en ik probeerde gewoon de dag door te komen. ‘s Nachts, als ik eindelijk naar bed kon, was ik soms zo uitgeput dat ik niet kon slapen.

Maanden gingen voorbij en ik vergat de pot, tot vanochtend. Ik las een bericht op een internetpagina van een steungroep voor mantelzorgers. Iemand schreef iets over een potje met vriendelijkheid. Dat bericht deed me denken aan mijn vergeten potje met mantelzorggeluk. Van nu af aan zal ik het niet meer vergeten.

Een van mijn goede voornemens voor 2023 is verder gaan met de kleine briefjes die mijn mantelzorgtijd documenteren. De aantekeningen zullen me opnieuw bewust maken van de niet-aflatende moed van mijn man. Ze zullen me helpen begrijpen hoeveel moeite ik heb gedaan om voor hem te zorgen. Ze laten me het wonder zien van 60 jaar getrouwd zijn met een liefhebbende echtgenoot, en het wonder van onze gezamenlijke levens.

Heb jij slechte dagen? Vraag jij je soms af of wat je doet nou echt een verschil maakt of niet? Als je een potje met mantelzorggeluk bijhoudt, kan dat je vragen beantwoorden. Net als ik zul je aan het eind van het jaar merken dat je pot gevuld is met liefde. Zoek een grote pot of doos, en schrijf vandaag een briefje dat je erin doet. In het nieuwe jaar schrijf je geschiedenis!

Door Cecile Foster.

Hiermee wens ik iedereen die met mantelzorg heeft te maken kracht, hoop, lucht en licht in het nieuwe jaar.

We zijn verbazingwekkend sterk. We stropen onze mouwen op, doen wat er gedaan moet worden. We knarsen onze tanden, voelen ons gefrustreerd maar hebben tegelijkertijd lief op een diep niveau. We handelen onbaatzuchtig en maken onze wereld, vooral voor onze dierbaren, er beter op!

Beste wensen!

~Mariette.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top