Mesjogge word ik ervan!

Vijf jaar hebben gemeenten inmiddels een ondersteunende taak voor mantelzorgers. Dat is best al een tijd. Maar hoe komt het toch dat wij bij Mantelzorgelijk nog steeds hele vreemde vragen van mantelzorgers krijgen, als het aankomt op ondersteuning en mantelzorgcomplimenten?  Mesjogge word ik ervan. Weten gemeenten nou nog niet hoe het werkt?

Onderzoek Movisie

Movisie deed onderzoek en wat blijkt? Één op de drie mantelzorgers is anno 2020 nog steeds niet op de hoogte van de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning. Over het algemeen zijn mantelzorgers van kinderen of naasten met een verstandelijke beperking vaker op de hoogte van ondersteuningsmogelijkheden dan mantelzorgers van ouders of naasten met een terminale ziekte. Ook zegt een kwart van de mantelzorgers, die behoefte heeft aan ondersteuning, dat zij de weg naar ondersteuning niet kennen.

Wie is verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers?

Sinds 2015 hebben gemeenten de taak om mantelzorgers te ondersteunen door het aanbieden van ondersteuning. Toch wordt ondersteuning vanuit gemeenten nog niet altijd gebruikt doordat mantelzorgers vinden dat zij onvoldoende kennis hebben over de mogelijkheden, de informatie hierover niet duidelijk genoeg is en er bureaucratie heerst rond de aanvraag van ondersteuning. Hetzelfde geldt voor mantelzorgcomplimenten.

Nou breekt mijn klomp!

Uit ervaring als mantelzorger én als beheerder van de mailbox van Mantelzorgelijk weet ik dat het vaak slecht gesteld is met de kennis van gemeentemedewerkers en dus de ondersteuning vanuit de gemeenten. Het een is het logische gevolg van het ander. Dagelijks krijgen wij vragen over dit onderwerp. Maar toen ik van de week onderstaande mail kreeg, brak mijn klomp!

Roeptoeteren

Heb je het bericht gelezen? Dus iemand van de gemeente Haarlemmermeer denkt serieus dat wij – als platform door en voor mantelzorgers – mantelzorgcomplimenten kunnen uitkeren? Was het maar zo’n feest!
De gemeente Haarlemmermeer moet mantelzorgers misschien serieuzer gaan nemen en hun huiswerk eens gaan doen. En als je als wmo consulent niet weet hoe dingen werken, roeptoeter dan ook niet zomaar iets. Dit is niet netjes naar deze mantelzorger maar ook niet naar ons. Mesjogge word ik van dit soort dingen!

 

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top