skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Hoe Weet Je Dat Je Ouders Meer Hulp Nodig Hebben?

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Hoe weet je dat je ouders meer hulp nodig hebben?

Is het tijd om na te denken over zorg voor je ouders? Hier zijn wat aanwijzingen waaruit je zou kunnen opmaken dat je dierbaren een beetje extra hulp kunnen gebruiken.

Hun dagelijkse routine is aanzienlijk veranderd
Laten ze de hond uit in de achtertuin in plaats van met hem door de buurt te wandelen? Gaan ze nooit meer lunchen met hun vaste groep -gepensioneerde- vrienden? Brengen ze meer tijd door voor de televisie dan dat ze in de tuin bezig zijn?
Een verandering in dagelijkse routine kan normaal zijn. Het kan gebeuren als iemand een lichte blessure heeft en tijdelijk aan huis gebonden is of als er bijvoorbeeld een confrontatie met een voormalige vriend of vriendin is geweest. Veranderingen die tijdelijk of seizoensgebonden zijn moeten in de gaten worden gehouden maar zo’n verandering is niet noodzakelijk slecht. Zeker niet als de ene routine door een andere wordt vervangen, die net zo actief of sociaal is. Het wordt echter een probleem als oude routines plaats maken voor nieuwe die minder sociaal zijn, niet tot iets stimuleren of simpelweg nutteloos zijn.

Ze zijn niet meer geïnteresseerd in, en voelen zich niet meer op hun gemak tijdens activiteiten die ze daarvoor altijd graag deden.
Een valpartij, het niet helemaal meer weten van de benodigde techniek voor de betreffende activiteit, een vergissing. Van het ene op het andere moment kan een geliefde activiteit veranderen in iets waar ze zich liever niet meer mee bezighouden. Dat geldt voor veel mensen maar komt vaker voor bij ouderen. Het is geen onverwachte reactie. Het is hetzelfde gedrag dat de meeste mensen vertonen als ze het gevoel hebben dat ze een raar figuur hebben geslagen, alsof ze voor gek hebben gestaan. Ze voelen zich beschaamd en vermijden die activiteit vanaf dat moment.

Hun persoonlijkheid is veranderd
Als je mentale en fysieke capaciteiten veranderen kan dat desoriënterend, beschamend en deprimerend zijn. Als je ouders problemen ondervinden met hun denkvermogen of met dingen die ze in hun dagelijks leven doen, zal hun reactie op die verandering waarschijnlijk te merken zijn in hun gedrag tegenover jou en anderen. Verschillende vormen van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, veroorzaken abrupte veranderingen in stemming. Het ene moment lijkt de persoon volkomen normaal en het volgende zijn ze van streek, bang, in de war of boos.
Emotionele uitbarstingen en stemmingswisselingen zijn vaak aanwijzingen dat er een onderliggende oorzaak is die aandacht nodig heeft.

Hun huis is niet zo schoon of netjes als het altijd was
Het is voor de meeste mensen moeilijk om hun huis super schoon te houden tijdens een gewone, drukke week. Als mensen ouder worden kunnen de taken die normaal gesproken een paar uurtjes in beslag nemen, zoals stofzuigen, afstoffen, de was doen, zo veel inspanning vergen dat ze die gewoonweg niet meer helemaal alleen kunnen doen. Als dit het geval is dan is dat gemakkelijk te zien. De vloeren zijn niet schoon, er ligt stof in alle hoeken en de afwas heeft zich in de gootsteen opgehoopt. Het kan gewoon te veel zijn voor je ouders en de kans op ongelukjes wordt groter als ze zich forceren om toch alles te blijven doen.

Ze doen minder aan hun persoonlijke hygiëne en hun verschijning
Het kan je opvallen dat je vader en moeder minder of niet douchen, hun tanden minder frequent poetsen of geen deodorant meer gebruiken. Hier geldt ook weer dat naarmate je lichaam ouder wordt, dit soort taken moeilijker kunnen worden. Ouderen hebben soms meer moeite om in of uit bad te komen, om lang in een doucheruimte te staan, om zelf hun haar te wassen of te borstelen. Let op grote veranderingen zoals ineens helemaal geen make-up meer gebruiken, de nagels niet meer bijhouden, vet, ongewassen haar en oude, versleten kleren dragen. Ouderen vragen vaak liever niet om hulp en proberen hun persoonlijke verzorgingsproblemen te verbloemen door overmatig gebruik van after shave of parfum.

Onthoud dat het erg vernederend kan zijn om toe te geven dat je niet goed meer voor jezelf kunt zorgen. Het accepteren van hulp maakt je kwetsbaar. Wees tactisch als je hen laat weten dat je bezorgd bent over dergelijke zaken en heb het geduld om samen met hen tot een oplossing te komen.

Stress is dodelijk. Als jij je voortdurend zorgen maakt of het wel goed gaat met je ouders, of ze wel goed eten, hun medicijnen op tijd nemen, of ze wel douchen of baden, of ze het huis nog wel uitgaan, of ze wel naar hun dokter gaan, kan dat nadelige effecten hebben op jouw eigen gezondheid en welzijn.

Als de hierboven genoemde situaties serieuze vormen aannemen voor jou en je ouders, dan is het misschien tijd om over zorgopties na te denken. Vanzelfsprekend zijn de opties afhankelijk van het budget, elke situatie is anders. Daarnaast gaat het selecteren van de juiste persoon of instantie vaak niet over een nacht ijs. Maar al is het maar een paar uur per week of parttime, hulp in huis kan het leven van je ouders gemakkelijker maken. Zij kunnen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen en jij hoeft je iets minder zorgen te maken. Zo wordt het leven er een beetje beter op voor jullie allemaal.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X