skip to Main Content

Mariët op zorgavontuur: Wanen en Hallucinaties #dementie

VERVOLG BLOG WAT IS DEMENTIE?
In eerdere blogs heb ik symptomen/verschijnselen beschreven die bij dementie kunnen voorkomen. Deze blogs kun je op deze pagina vinden of op mijn website:
Nu wil ik verder gaan met de symptomen WANEN EN HALLUCINATIES.
Wanen en hallucinaties komen vooral bij Lewy Body dementie. Dat is een veelvoorkomend kenmerk bij deze aandoening. Maar ook bij andere oorzaken van dementie kunnen wanen en hallucinaties voorkomen.
Wanen zijn overtuigingen van bepaalde ideeën, die niet op waarheid berusten. Foute overtuigingen over de werkelijkheid die niet te corrigeren zijn (bijvoorbeeld denken dat er gestolen is, of dat ze achtervolgd worden.)
Bij hallucinaties ziet, voelt, hoort of ruikt je naaste dingen die er niet zijn. Het kan zijn dat ze prachtige beelden of kleuren zien, maar ook heel angstige monsters en brand bijvoorbeeld. Of ze zien zaken voor iets anders aan dan in werkelijkheid het geval is. Het is dus afhankelijk van de hallucinaties welke impact het heeft. Het spreekt vanzelf dat mooie beelden, geuren en kleuren zien, als minder erg word ervaren dan het zien van brand, water wat steeds hoger komt of enge monsters.
Om deze wanen en hallucinaties te verminderen bestaat medicatie. Alleen werken die bij mensen met Lewy Body dementie vaak averechts en is het dus zorgvuldig afwegen welke medicatie en in welke mate deze ingezet word.
Het heeft dus sowieso niet de voorkeur om te behandelen met medicatie. Maar soms is er geen andere aanpak die werkt en word er toch uitgeweken naar medicatie.
Ook wanen en hallucinaties kunnen angst, agressie en boosheid veroorzaken.
Elk gedrag wat mensen met dementie laten zien, heeft betekenis. Het is daarom heel belangrijk om altijd bij alle gedrag te onderzoeken en observeren wat de reden kan zijn.
Het is niet voldoende om het af te schijven als het gevolg van de dementie. Daarmee zou je de mensen te kort doen. Het kan bijvoorbeeld zo maar zijn dat iemand met dementie boos en agressief reageert, elke keer wanneer je de schoenen aan wilt doen. Blijkt later dat er een eksteroog tussen de tenen zit. Of iemand haalt steeds het gebit uit de mond en/of weigert te eten, na onderzoek blijken er aften in de mond aanwezig te zijn die hevige pijn veroorzaken. Ook een infectie, een delier, verandering van medicatie, te veel of te weinig prikkels en ga zo maar door, kunnen een oorzaak zijn van veel (ongewenst) gedrag.
Door te onderzoeken en observeren en vooral de mensen ook te leren kennen en begrijpen, kunnen er soms door eenvoudige veranderingen of aanpassingen van leefomgeving, al veel gunstige veranderingen of ombuigen van gedrag mogelijk maken.
In een volgende blog oordeel- en kritiekstoornissen en initiatiefverlies.
Mariët de Landmeter Moerdijk

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X