skip to Main Content

Mantelzorgwaardering? Fijn.. maar niet alleen op 10 november!

Ieder jaar ontstaat er discussie over de waarde van de waardering die mantelzorgers aangeboden krijgen vanuit de gemeente rond 10 november, de ‘Dag van de Mantelzorg’. En steeds blijkt weer hoe groot de verschillen zijn in het land, terwijl toch echt alle gemeenten volgens mij dezelfde opdracht hebben. De waardering loopt uiteen van vrijwel niks, tot €100,- of misschien zelfs €200,- voor alle mantelzorgers. Of een lunch, workshop, appeltaart, bos bloemen, waardebon… De keuze is reuze, maar waar gaat het nu echt om?

Wat ik me realiseerde door het blog van Margreet van der Voort van 1 november (waarvoor dank), is dat een waardering op 10 november niet veel waard is, als je je de rest van het jaar niet gezien en erkent voelt als mantelzorger.

• Als er niemand is die je op respijtzorg attendeert, terwijl dat zo helpend zou zijn.
• Als ik hoor dat er ouders zijn die omvallen, omdat de zorg voor hun kind zo intensief is, omdat er gewoon geen hulp is, waar wel ten volle noodzaak voor is.
• Als ik hoor dat er minimaal aandacht is voor jonge mantelzorgers, omdat ‘we die hier niet tegenkomen’.
• Als je eindeloos moet wachten voor er iemand überhaupt naar je hulpvraag als mantelzorger kijkt.

Dan vind ik het begrijpelijk dat welke waardering dan ook niet zo goed valt. Want het jaar bestaat uit heel wat meer dagen.. en dat kan zeer pittig zijn, als je er alleen voor staat of geen hulp ervaart.

Natuurlijk gaat het ook in veel gemeenten wel goed, of in ieder geval een stuk beter. Maar ik zou het zo fijn vinden als de gemeenten waar wat te verbeteren valt, deze handschoen nu echt eens zouden oppakken. En laten we eerlijk zijn, het wordt hoog tijd! Adequate ondersteuning levert immers zoveel op. Hoe moeilijk is het om die ene vraag te stellen.. ‘Wat ben je nodig om de zorg voor je naaste vol te houden?’ Daar begint het mee. Erkenning helpt en iedereen snapt dat niet alles op te lossen is en toverstokjes helaas ook voorhanden zijn. Maar gewoon luisteren, meedenken, onafhankelijke ondersteuning bieden en aandacht hebben voor de mantelzorger… echt, het kan en doe het vooral samen, met alle werkers in zorg & welzijn.

Voor mij blijft 10 november een bijzondere dag, rondom die datum spreken we meer mantelzorgers dan anders. Die ons laten weten zich geholpen en gewaardeerd te voelen. Of ons doorgeven dat ze niet meer mantelzorgen, ook dat is reden voor een afsluitend contact. Want hoe pak je na een periode van intensieve zorg de draad weer op? Het hele jaar door melden zich nieuwe mantelzorgers aan. Die we uitleggen wie en wat we zijn en doen. Niet zelden hoor ik dat ze door een kennis, buur of familielid op hun mantelzorger-zijn zijn gewezen. En dat is goed om te horen, maar ook een oproep aan alle werkers in zorgland: Zet je antenne aan voor mantelzorgers, want waar zorg is, is mantelzorg!

Hou vol en pas goed op elkaar, op de Dag van de Mantelzorg en al die andere dagen!

Paula Bierma

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. wij zijn onbetaalde krachten, ook al vallen wij om, dan moeten er betaalde krachten komen vanuit de WMO of de WLZ, dat kost toch meer? wij krijgen hier in het Westland een Westlandpas, kun je korting krijgen, moet je wel eerst geld besteden, + 100 euro, dat is toch een fooi, ja ik ben omgevallen en moet nog door, wat kost dat allemaal?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X